Soubor:Skuteč, CZ161202-007.jpg

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Původní soubor(4 370 × 2 752 pixelů, velikost souboru: 3,58 MB, MIME typ: image/jpeg)

Popis

Popis
English: Birth house of the composer and pedagogue Vaclav Jan Křtitel Tomašek (1774 - 1850) in Skuteč, Tomašek street.
Photo location: Czechia, Pardubice Region, Skuteč town.
Čeština: Rodný dům hudebního skladatele a pedagoga Václava Jana Křtitele Tomáška (1774 - 1850) ve Skutči, Tomáškova ulice.
Foto lokace: Česko, Pardubický kraj, město Skuteč.

Faktografie: V Tomáškově ulici (po hudbním skladateli pojmenované) stojí rekonstruovaný dům čp. 508 významného skutečkého rodáka, českého hudebního skladatele a pedagoga tzv. předsmetanovské doby. Hudební díla Tomáškova obsahují klavírní skladby a také církevní, komorní, operní a písňové. Byl velice známým na tehdejší pražské hudební scéně, měl mnoho společenských kontaktů s hudebními skladateli a umělci, na jeho tvorbu měli vliv Mozart a Beethoven, zhudebnil také Goethovy a Schillerovi básně. V jeho rodné Skutči se koná každoročně již tradičně více let festival klasické hudby, v jehož názvu „Tomáškova a Novákova hudební Skuteč" je uvedeno jeho jméno, společně se jménem dalšího významného hudebního skladatele a pedagoga Vítězslava Nováka (1870 - 1949). Oba jsou významné osobnosti hudebního světa a svým životem spojeni také s městem Skuteč. V rodném domě Václava Jana Křtitele Tomáška byla upravena pamětní síň ve spolupráci s Českým muzeem hudby v Praze, které se také zabývá dokumentováním hudebního díla skladatelova. Rodný dům Václava Jana Křtitele Tomáška v roce 1988 zakoupila Českobratrská evangelická církev, která nechala stavbu rekonstruovat jako lidovou stavbu ve stylu tzv. poličské archtektury do současné podoby. Restaurování objektu ve spolupráci se Státní památkovou péčí v Chrudimi bylo v roce 1992 úspěšně dokončeno. V objektu je také modlitebna Českobratrské církve evangelické.
Externí odkazy: Město Skuteč viz http://www.skutec.cz/.
Fotolokalita Tomáškova 508, azimut 50°
Datum
Zdroj Vlastní dílo
Autor Josef Kreuz (PEPan)
Pozice fotografa49° 50′ 26,67″ s. š., 15° 59′ 53,17″ v. d.  Heading=50° Kartographer map based on OpenStreetMap.Tento snímek a mnohé další na: OpenStreetMapinfo

Licence

Já, držitel autorských práv k tomuto dílu, ho tímto zveřejňuji za podmínek následující licence:
w:cs:Creative Commons
uveďte autora zachovejte licenci
Dílo smíte:
  • šířit – kopírovat, distribuovat a sdělovat veřejnosti
  • upravovat – pozměňovat, doplňovat, využívat celé nebo částečně v jiných dílech
Za těchto podmínek:
  • uveďte autora – Máte povinnost uvést autorství, poskytnout odkaz na licenci a uvést, pokud jste provedli změny. Toho můžete docílit jakýmkoli rozumným způsobem, avšak ne způsobem naznačujícím, že by poskytovatel licence schvaloval nebo podporoval vás nebo vaše užití díla.
  • zachovejte licenci – Pokud tento materiál jakkoliv upravíte, přepracujete nebo použijete ve svém díle, musíte své příspěvky šířit pod stejnou nebo slučitelnou licencí jako originál.

Popisky

Přidejte jednořádkové vysvětlení, co tento soubor představuje

Položky vyobrazené v tomto souboru

zobrazuje

49°50'26.675"N, 15°59'53.171"E

směr pohledu: 50 stupeň

0,125 sekunda

400

Historie souboru

Kliknutím na datum a čas se zobrazí tehdejší verze souboru.

Datum a časNáhledRozměryUživatelKomentář
současná15. 1. 2017, 15:27Náhled verze z 15. 1. 2017, 15:274 370 × 2 752 (3,58 MB)PEPanUser created page with UploadWizard

Tento soubor používá následující stránka:

Metadata