Soubor:Karlštejn (zámek), CZ140506-198.jpg

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Původní soubor(4 293 × 2 681 pixelů, velikost souboru: 3,47 MB, MIME typ: image/jpeg)

Popis

Popis
English: Front (northeastern) side of the middle castle pavilion with main entrance and the northwest side wing of the building (on the right in the photo the lower roof dome belongs to the building extension). In the courtyareal a stylish fireplace was built in the 20th century, above which is a lantern. Karlštejn on the cadastral territory of Svratouch is originally a hunting castle built between 1770 and 1775 in the style of Central European Baroque, the architecture of the castle is sometimes presented as a rococo style. Since 1958 is the castle a cultural monument and has been included in the catalog of the National Monument Institute. The castle complex is situated in the settlement location of Karlštejn, part of the village Svratouch, from an administrative point of view in the district of Chrudim belonging to the Pardubice Region in the territory of the Czech Republic. Photo-location: Czechia, Pardubice Region, the village of "Svratouch", the hill with named "Karlštejn", azimuth 222°.
Čeština: Čelní (severovýchodní) strana středního zámeckého pavilonu s hlavním vchodem a severozápadní boční křídlo (vpravo na fotografii nižší střešní kopule patří přístavbě křídla). Na nádvoří vybudováno ve 20 století stylové ohniště, nad ním zavěšená lucerna. Karlštejn na katastrálním území Svratouch je původně lovecký zámek postavený v letech 1770 až 1775 ve stylu středoevropského pozdního baroka, architektura zámku je někdy prezentována jako rokokový styl. Od roku 1958 je zámek kulturní památkou a byl zařazen do katalogu Národního památkového ústavu. Zámecký areál se nachází v sídelní lokalitě Karlštejn, části obce Svratouch, v rámci administrativně správním v okrese Chrudim náležejícím do Pardubického kraje na území České republiky. Foto-lokace: Česko, Pardubický kraj, obec Svratouch, vrch Karlštejn, azimut 222°.
Datum
Zdroj Vlastní dílo
Autor Josef Kreuz (PEPan)
Pozice fotografa49° 42′ 52,86″ s. š., 16° 03′ 50,97″ v. d.  Heading=222° Kartographer map based on OpenStreetMap.Tento snímek a mnohé další na: OpenStreetMapinfo
Faktografie:

Zámecké pavilony v trojkřídlém uspořádání do tvaru podkovy, dominantní dvojitá valbová střecha na jednopatrovém středním pavilonu, ostatní objekty přízemní, dvě samostatně stojící hospodářské budovy, také s konírnami. V roce 1784 zřízen na zámku úřad pro správu původně železných hutí, později sklářských hutí a dalších aktivit v oblasti (pěstování lnu, jeho zpracování a využití ve tkalcovství). Střední zámecký pavilon na čelní straně směrem do nádvoří s tříosým rizalitem, uprostřed hlavní vchod, podél vstupu na kamenném podstavci dva sloupy zakončené tzv. toskánskou hlavicí, nad sloupy balkon, z boku zděný, vpředu s kovanou mříží. Vstup na balkon vysokými dveřmi, se skleněnými výplněmi deseti tabulek. Přízemní boční křídla s valbovou střechou výrazně vystupují nad čelo středního pavilonu do nádvoří (v délce asi 8 m), v boku každého křídla jednoduchý vchod a okno, k severovýchodu dvě okna. V jihozápadní části (vně zámeckého areálu) schodnicovitě ustupují boční křídla za podélnou osu středního pavilonu kratší stranou zhruba o 4 m a ve stejné vzdálenosti za hranu zdi bočního křídla je posunuta zeď přístavby, v severozápadní umístěna dříve kuchyně (na snímku jen část kupole přístavby).

Zdroje informací:

Licence

Já, držitel autorských práv k tomuto dílu, ho tímto zveřejňuji za podmínek následující licence:
w:cs:Creative Commons
uveďte autora zachovejte licenci
Dílo smíte:
  • šířit – kopírovat, distribuovat a sdělovat veřejnosti
  • upravovat – pozměňovat, doplňovat, využívat celé nebo částečně v jiných dílech
Za těchto podmínek:
  • uveďte autora – Máte povinnost uvést autorství, poskytnout odkaz na licenci a uvést, pokud jste provedli změny. Toho můžete docílit jakýmkoli rozumným způsobem, avšak ne způsobem naznačujícím, že by poskytovatel licence schvaloval nebo podporoval vás nebo vaše užití díla.
  • zachovejte licenci – Pokud tento materiál jakkoliv upravíte, přepracujete nebo použijete ve svém díle, musíte své příspěvky šířit pod stejnou nebo slučitelnou licencí jako originál.

Popisky

Lovecký zámek Karlštejn v obci Svratouch a kulturní památka České republiky.

Položky vyobrazené v tomto souboru

zobrazuje

49°42'52.855"N, 16°3'50.965"E

směr pohledu: 222 stupeň

Historie souboru

Kliknutím na datum a čas se zobrazí tehdejší verze souboru.

Datum a časNáhledRozměryUživatelKomentář
současná19. 5. 2018, 14:48Náhled verze z 19. 5. 2018, 14:484 293 × 2 681 (3,47 MB)PEPanUser created page with UploadWizard

Tento soubor používá následující stránka:

Globální využití souboru

Tento soubor využívají následující wiki:

Metadata