Soubor:Haniska10Slovakia 16.JPG

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Původní soubor(2 109 × 2 621 pixelů, velikost souboru: 1,04 MB, MIME typ: image/jpeg)

Popis

Popis
Slovenčina: Kopec Furča nad obcou Haniska pri Prešove. Pomník sedliackeho povstania.Hlavným motívom pamätníka je bronzová socha víťazne kráčajúceho muža, umiestnená na vysokom valcovom pylóne. V podnoží je súsošie 7 povstalcov, ktorí symbolicky znázorňujú všetky skupiny účastníkov povstania.Celková výška pamätníka je 20 m. Postavy v súsoší sú až 3,2 m vysoké. Bronzová socha na pylóne je vysoká 4,2 m. V pravej ruke drží ratolesť dĺžky 0,4 m. Sochy v súsoší sú vytesané z pieskovca.
Tento snímek zobrazuje chráněnou kulturní památku číslo 707-1465/0 CHMSK/707-1465/0,CHMSK/707-1465(other) Slovenské republiky.
Datum
Zdroj Vlastní dílo
Autor Doko Ing. Mgr. Jozef Kotulič

Na východnom okraji Šarišskej vrchoviny, na kopci Furča nad obcou Haniska, okr.Prešov, región Šariš stojí monumentálny Pomník sedliackeho povstania. Bol postavený z iniciatívy Jubilárneho výboru mladých Slovákov v roku 1938 a reštaurovaný v roku 1958. Pripomína sedliacke povstanie z roku 1831. Vtedy pre svoju biedu spôsobenú neúrodou, hladom a cholerovou epidémiou povstali slovenskí sedliaci, vtedajších uhorských dedín na východe terajšieho Slovenska, proti svojim pánom pre ich tvrdé zaobchádzanie so sedliakmi. Autorom súsošia je akademický sochár Jozef Pospíšil z Bratislavy.

Licence

Já, držitel autorských práv k tomuto dílu, ho tímto zveřejňuji za podmínek následující licence:
w:cs:Creative Commons
uveďte autora zachovejte licenci
Dílo smíte:
  • šířit – kopírovat, distribuovat a sdělovat veřejnosti
  • upravovat – pozměňovat, doplňovat, využívat celé nebo částečně v jiných dílech
Za těchto podmínek:
  • uveďte autora – Máte povinnost uvést autorství, poskytnout odkaz na licenci a uvést, pokud jste provedli změny. Toho můžete docílit jakýmkoli rozumným způsobem, avšak ne způsobem naznačujícím, že by poskytovatel licence schvaloval nebo podporoval vás nebo vaše užití díla.
  • zachovejte licenci – Pokud tento materiál jakkoliv upravíte, přepracujete nebo použijete ve svém díle, musíte své příspěvky šířit pod stejnou nebo slučitelnou licencí jako originál.

Popisky

Přidejte jednořádkové vysvětlení, co tento soubor představuje

Položky vyobrazené v tomto souboru

zobrazuje

0,0015625 sekunda

64

Historie souboru

Kliknutím na datum a čas se zobrazí tehdejší verze souboru.

Datum a časNáhledRozměryUživatelKomentář
současná28. 3. 2010, 19:51Náhled verze z 28. 3. 2010, 19:512 109 × 2 621 (1,04 MB)Doko{{Information |Description={{sk|1=Kopec Furča nad obcou Haniska pri Prešove. Pomník sedliackeho povstania.}} |Source={{own}} |Author=Doko Ing. Mgr. Jozef Kotulič |Date=2010.03.28 |Permission= |other_versions= }} Na východnom okraji Šar

Globální využití souboru

Metadata