Sophia Antipolis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sophia Antipolis
LokalitaValbonne, FrancieFrancie Francie
Zeměpisné souřadnice
Založeno1969
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sophia Antipolis je technologický park nacházející se v Valbonne, severozápadně od Antibes a jihozápadně od Nice na jihu Francie, na Francouzské riviéře.[1]

Antipolis je starořecký název města Antibes a jméno Sophia odkazuje na bohyni moudrosti. Technologický park byl založen v roce 1970 a sídlí v něm přibližně 1 300 společností, především z oblasti Informatiky, elektroniky, farmacie a biotechnologií, a úzce spolupracuje s Azurovým pobřežím.[2] Oblast má přes 9 000 obyvatel a rozkládá se na 2 400 hektarech v obcích Antibes, Biot, Vallauris, Valbonne a Mougins.[3]

Evropský ústav pro telekomunikační normy sídlí v Sophia Antipolis.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Sophia-Antipolis a 50 ans : un logo humain réalisé avant d'autres grands moments. France 3 Provence-Alpes-Côte d'Azur [online]. [cit. 2022-02-24]. Dostupné online. (francouzsky) 
  2. COMMENT, Dan Swinhoe. HPE to build supercomputer for the Maison de l'Intelligence Artificielle. www.datacenterdynamics.com [online]. [cit. 2022-02-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. RÉDACTION, La. Comment l'Institut européen des normes de télécommunications basé à Sophia lutte contre la propagation du Covid-19. Nice-Matin [online]. 2020-05-13 [cit. 2022-02-24]. Dostupné online. (francouzsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]