Solověcký kámen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o památníku v Moskvě. O památníku v Petrohradě pojednává článek Solověcký kámen (Petrohrad).
Solověcký kámen
Základní údaje
Rok vzniku1990
Kód památky7733295000
Popis
Výška1,75 m
Materiálžula
Umístění
UmístěníMoskva
RuskoRusko Rusko
StátRuskoRusko Rusko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Solověcký kámen je památník obětem politických represí na Lubjanském náměstí v Moskvě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Památník obětem sovětských represí byl postaven v parku u Polytechnického muzea naproti budově NKVD (později KGB) v Moskvě na Lubjanském náměstí na objednávku výkonného výboru prvního demokratického moskevského sovětu zvoleného na jaře 1990. Místo pro památník bylo vybráno proto, že především v Lubjance byly podepisovány dokumenty pro masové zatýkání lidí obviněných z vlastizrady a z antikomunismu.

Při odhalení památníku stojí Gleb Jakunin ve druhé řadě uprostřed

Na tvorbě památníku se podílel architekt S. I. Smirnov, konstruktér V. J. Korsi a aktivisté společnosti Memorial, prostředky poskytl moskevský sovět.

Žulový valoun pochází z mola ve vsi Soloveckij, kde byl v letech 1919–1933 Solovecký tábor zvláštního určení (СЛОН) a v letech 1937–1939 Solovecká věznice zvláštního určení (СТОН). Kámen vybrali Michail Butorin (historik, novinář) a Gennadij Ljašenko (hlavní architekt Archangelska). Z Velkého soloveckého ostrova kámen převezla do Archangelska nákladní motorová loď Sosnovec, do Moskvy jej dopravili po železnici.

Památník byl odhalen 30. října 1990 naproti budově NKVD-MGB-KGB SSSR a památníku Felixe Dzeržinského, odstraněném po zhroucení Srpnového puče v roce 1991. Odhalení se zúčastnily tisíce lidí a 30. říjen byl poprvé oficiálně připomenut jako Den politického vězně (nyní Památný den obětí politických represí). Na mítinku promluvili dřívější političtí vězni Oleg Volkov, Anatolij Žigulin, Sergej Kovaljov.

Podstavec nese nápis: Этот камень доставлен обществом „Мемориал“ из Соловецкого лагеря особого назначения и установлен в память жертв тоталитарного режима.

Památník byl v roce 2008 prohlášen významným místem.[1]

V tisku se objevují zmínky, že Solověcký kámen je neoficiálním místem pro vyjádření politického protestu. V roce 2011 zde demonstrovali příznivci hnutí Jiné RuskoSolidarnost.[2] V prosinci 2012 prošla okolo kamene nepovolená opoziční akce Pochod svobody.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Соловецкий камень na ruské Wikipedii a Solovetsky Stone na anglické Wikipedii.

  1. Соловецкий камень на Лубянской площади Москвы получил статус достопримечательности. REGNUM [online]. 2008-03-19 [cit. 2018-08-22]. Dostupné online. (rusky) 
  2. Соловецкий камень на Лубянской площади стал местом для арестов
  3. Стояние у Соловецкого камня: Итоги запрещенной оппозиционной акции. top.rbc.ru [online]. [cit. 2018-08-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-12-17. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]