Softwarový systém

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Softwarový systém je systém vzájemně komunikujících softwarových komponent tvořící složku počítačového systému (jako kombinace hardwaru a softwaru). „Kromě počítačových programů zahrnuje další prvky jako konfigurační soubory, které slouží pro nastavení těchto programů, systémovou dokumentaci, která popisuje strukturu systému a uživatelskou dokumentaci, která popisuje, jak systém používat.“[1]

Pojem softwarový systém[editovat | editovat zdroj]

„Softwarový systém“ není pouze „počítačový program“ nebo „software“. Počítačový program je pouhá sada instrukcí (zdrojový nebo cílový kód), která provádí určitou úlohu. Softwarový systém je obecně chápán jako rozsáhlejší koncept s mnoha dalšími složkami jako například analýza požadavků, specifikace, design, popis testování, dokumentace pro koncového uživatele, správa záznamů, atd.[2]

Používání termínu softwarový systém souvisí s aplikací přístupů teorie systémů v kontextu softwarového inženýrství. Softwarový systém sestává z řady samostatných počítačových programů a příslušných konfiguračních souborů, dokumentace, atd., které fungují dohromady.[1] Koncept se používá při studiu rozsáhlého a složitého softwaru, protože se zaměřuje na hlavní komponenty softwaru a jejich interakce. Souvisí s oborem softwarové architektury.

Softwarové systémy jsou aktivním polem výzkumu pro skupiny zainteresované v softwarovém inženýrství konkrétně a systémovém inženýrství obecně.[3] Oborem se zabývají vědecké časopisy jako Journal of Systems and Software (vydavatelství Elsevier).[4]

ACM Software System Award je každoroční cena, kterou jsou oceňovány osoby nebo organizace „za vývoj systémů, které mají trvající vliv, reflektují přínosy pro koncepty, v komerčním přijetí nebo obojím“.[5] Od roku 1983 jej uděluje Association for Computing Machinery (ACM), peněžní cenu sponzoruje firma IBM.

Kategorie[editovat | editovat zdroj]

Hlavní kategorie softwarových systémů zahrnuje systémy pro vývoj softwaru, programátorské nástroje a systémový software, i když jejich rozlišování může být někdy obtížné. Příklady softwarových systémů zahrnují operační systémy, počítačové rezervační systémy, systémy řízení letového provozu, vojenské systémy velení a vojenské řídicí systémy, telekomunikační sítě, systémy pro správu obsahu, databáze, expertní systémy, vestavěné systémy atd.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Software system na anglické Wikipedii.

  1. a b SOMMERVILLE, Ian, 2007. Software Engineering. 8. vyd. [s.l.]: Addison-Wesley. Dostupné online. ISBN 978-0-321-31379-9. Kapitola 1.1.1; What is software?, s. 5–6. 
  2. GRUBB, Penny; TAKANG, Armstrong A. Software Maintenance: Concepts and Practice. 2. vyd. [s.l.]: [s.n.], 2003. ISBN 981-238-425-1. S. 7–8. 
  3. The Max Planck Institute for Software Systems [online]. [cit. 2020-12-31]. Dostupné online. 
  4. Journal of Systems and Software (JSS) [online]. Germany: Leibniz-Zentrum für Informatik (LZI) [cit. 2020-12-31]. Dostupné online. 
  5. Software System Award [online]. Association for Computing Machinery [cit. 2020-12-31]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]