Sofie (robot)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sofia mluvící na akci AI for Good

Sofie je humanoidní robot[pozn. 1] vyvinutý hongkongskou společností Hanson Robotics. Poprvé byl aktivován dne 17. února 2016[2] a velmi rychle si získal mezinárodní popularitu nejen pro svůj člověku podobný vzhled, ale také díky svému chování, které se výrazně liší od starších robotů.

Podle zakladatele a CEO Hanson RoboticsDavida Hansona, patří Sofie do nižší kategorie (obecné) umělé inteligence (anglicky ANI, narrow-AI) a učí se zejména díky vizuálnímu zpracování dat a rozpoznávání obličeje. Také napodobuje lidská gesta a výrazy obličeje, je schopna odpovídat na řadu otázek a vést konverzace v předem definovaných tématech (např. o počasí, o robotech).[3]

Události[editovat | editovat zdroj]

Zprávy o Sofii se objevily v řadě časopisů, jako je Elle, a televizním vysílání.[4] Dne 11. října 2017 byla Sofie představena Spojeným Národům v rámci krátkého rozhovoru s náměstkem generálního tajemníka, Amina J. Mohammedem.[5]

25. října 2017 získala Sofie saúdskoarabské občanství, a stala se tak vůbec prvním robotem, který má státní příslušnost.[6]

Trivia[editovat | editovat zdroj]

Vzorem pro tvář Sofie byla britská herečka Audrey Hepburn.[7]

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Sofie je prezentována jako pokročilý robot, bývá rozporuplně prezentována jako nejinteligentnější robot a hodnocena jako obyčejný chatbot.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Má však jen horní polovinu těla[1], tedy nemá nohy, bývá na statických či na kolečkách se pohybujících platformách.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sophia (robot) na anglické Wikipedii.

  1. a b Jak se dělá „rozhovor“ s humanoidní robotkou: Otázky tři týdny předem a žádná improvizace. ČT24 [online]. 2018-05-14 [cit. 2018-05-20]. Dostupné online. 
  2. Could you fall in love with this robot?. CNBC. 16 March 2016. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Hanson Robotics in the news [online]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Humanoid robot 'Sophia' makes surprise appearance at United Nations to share her views on artificial intelligence. Mirror. 12 October 2017. Dostupné online. (anglicky) 
  5. 'Sophia' the robot tells UN: 'I am here to help humanity create the future'. The Guardian. 13 October 2017. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Saudi Arabia gives citizenship to a non-Muslim, English-Speaking robot. Newsweek. 26 October 2017. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Creepy or cute? Lifelike robot Sophia jokes of plans to 'dominate the human race' on Jimmy Fallon's Tonight Show. Daily Mail. 26 April 2017. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]