Sociálně demokratická strana (Tchaj-wan)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sociálně demokratická strana
社會民主黨
ZkratkaSDP
Datum založení29. březen 2015
PředsedaLu Hung zhi
SídloTchaj-pej, Tchaj-wan
IdeologieSociální demokracie,
Progresivismus,
Antikomunismus,
Nezávislosti Tchaj-wanu
Politická pozicestředolevice
Barvyrůžová
Oficiální websdparty.tw
Zisk mandátů ve volbách
Legislativní Yuan 2020
0/113
[1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sociálně demokratická strana (tradiční znaky: 社會民主黨; hanyu pinyin: Shehuì Mínzhǔ dǎng; tchajwansky: Siā-hōe Bîn-chú Tóng; český přepis: She-huì Min-ču-tang; anglicky Social Democratic Party) je Sociální demokracie politická strana působící v Čínské republice. Jejími programovými tématy jsou lidská práva, reforma tchajwanského volebního procesu a kritika výhod poskytnutým stranám s velkými finančními podporovateli, vyhlášení formální nezávislosti de facto nezávislého Tchaj-wanu a progresivismus[2]. Strana vzešla ze Slunečnicové revoluce, což bylo protestní hnutí organizované převážně studenty proti vládnoucímu Kuomintangu[3]. Důvodem demonstrací byla obchodní dohoda (The Cross Strait Service Trade Agreement) usnadňující příliv investic (v sektoru služeb) mezi Tchaj-wanem a ČLR. Demonstranti se obávali, že se Tchaj-wan prostřednictvím těchto dohod stane ekonomicky a politicky více závislým na ČLR a postupně tím ztratí svrchovanost. Netransparentní a urychlené kroky vlády[4] k prosazení dohody byly kritizovány a protestující studenti následně na téměř měsíc obsadili budovu parlamentu (budova Legislativního dvora) za účelem zabránění ratifikace dohody.[5] Oficiálně byla založena v březen roku 2015 jako součástí politického jevu známého jako "třetí síla" (第三 勢力), ve kterém se nové politické strany snaží nabídnout alternativu k tradičnímu uspořádání tchajwanské politiky ovládané zeleným táborem v čele s DPP a modrým táborem vedeném Kuomintangem.

V místních volbách v roce 2018 kandidát Sociálně demokratická strana Miao Po-ya získal místo v městské radě Taipei. Je jednou z prvních otevřeně leseb členek obecního zastupitelstva. [6]

Předseda strany je v současné době Lu Hung zhi.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. 2020台灣大選即時開票. theinitium.com [online]. [cit. 2020-01-13]. Dostupné online. (čínsky) 
  2. WILSON, Aaron Wytze. SDP's Chen Shang-chih Election Ads Go Viral [online]. 14 January 2016 [cit. 2018-12-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. HORWITZ, Josh. Taiwan’s newest politicians include a rock star and an aboriginal activist. Quartz [online]. [cit. 2019-02-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. COLE, J. Michael. Taiwanese Occupy Legislature Over China Pact. The Diplomat [online]. [cit. 2019-02-20]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. RAMZY, Austin. Students End Occupation of Taiwan’s Legislature [online]. 2014-04-10 [cit. 2019-02-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. NEWS, Taiwan. Taiwan to see first-ever openly lesbian councillor [online]. [cit. 2018-12-15]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]