Sochy Slovanští bohové

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sochy Slovanští bohové
Základní údaje
Rok vzniku2019
Popis
Materiáldřevo
Umístění
UmístěníZoologická zahrada Ostrava
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sochy Slovanští bohové jsou skupinou šesti dřevěných plastik na naučné stezce Cesta vody (součást botanických naučných stezek ostravské Zoo) v Zoologické zahradě a botanickém park Ostrava v městském obvodu Slezská Ostrava statutárního města Ostrava. Geograficky se nachází v nížině Ostravská pánev a Moravskoslezském kraji.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Sochy Slovanští bohové, instalované v roce 2019 na Cestě vody, mají být připomínkou toho, že naši předci zakládali svá sídla poblíž vodních toků, tj. v místech obživy, dopravních spojnic a obchodu. Zhlédnout lze ztvárnění mytologických bohů Peruna, Živy, Svantovíta, Svaroga, Lady a symbolu slovanského náboženství kolovratu podle vlastních představ autora, protože historická ztvárnění bohů se nezachovaly. Sochy jsou vytvořeny z jasanového a dubového dřeva a některé doplňkové prvky také ze smrku. Autorem je řezbář z města Ostravice Luděk Vančura. Po zaplacení vstupu do Zoo jsou sochy celoročně volně přístupné a nacházejí se v klidové zóně Zoo.[1][2][3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b LAPISZ, Břetislav. Slovanští bohové v ostravské zoo. Moravskoslezský deník. 2019-08-23. Dostupné online [cit. 2023-01-10]. 
  2. a b Slovanští bohové v Zoo Ostrava - Novinky - Novinky - O zoo - Zoo Ostrava. www.zoo-ostrava.cz [online]. [cit. 2023-01-10]. Dostupné online. 
  3. a b Sochy slovanských bohů oživily Cestu vody v ostravské zoo. Ostrava [online]. 2019-08-26 [cit. 2023-01-10]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]