Socha svatého Jana Nepomuckého (Příchovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý Jan Nepomucký
Základní údaje
Umělecký směrpozdní baroko
Kód památky32529/4-432 (PkMISSezObrWD)
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Socha svatého Jana Nepomuckého se nachází za kaplí svatého Jana Nepomuckého na návsi v Příchovicích v okrese Plzeň-jih. Je zapsaná v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Barokní socha světce se nachází na venkovní straně trojbokého závěru kaple svatého Jana Nepomuckého. Pochází z druhé poloviny 18. století. Po roce 1989 byla plastice nasazena nová hlava vyrobená z chlumčanského pórobetonu. Hlava byla uražena při nehodě před rokem 1989. V roce 2012 byla socha poškozena při dopravní nehodě, následně byla restaurována a v roce 2013 slavnostně vysvěcena. Při restaurování byl objeven mezi podstavcem a sochou závěs.[2][3] Originál soklu je uložen v kapli, venku je věrná kopie.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Kamenná (původně polychromovaná) plastika světce stojí na polygonální podnoži, na jejíž čelní straně je ornamentální téměř oválná kartuš. Na soklu je profilovaná římsa s nástavcem v podobě oblaku. Světec stojí v kontrapostu levé nohy v řaseném šatě v mírném pohybu. Na levém rameni přidržuje oběma rukama kříž s korpusem.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-09-21]. Identifikátor záznamu 144116 : socha. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. PamátkoPin.cz - Kaple se sochou sv. Jana Nepomuckého v Příchovicích - Příchovice - Okres Plzeň-jih. PamátkoPin.cz - informační portál s mapou kulturních památek Plzeňského kraje [online]. [cit. 2019-09-21]. Dostupné online. 
  3. PŘÍCHOVICE, Obec. Obec Příchovice. www.prichovice.cz [online]. [cit. 2019-09-21]. Dostupné online. 
  4. Evidenční list: Socha sv. Jana Nepomuckého. iispp.npu.cz [online]. [cit. 2019-09-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]