Socha svatého Jana Nepomuckého (Nový Bydžov, park)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Socha svatého Jana Nepomuckého v Novém Bydžově
Základní údaje
Rok vzniku1749
Kód památky101774 (PkMISSezObrWD)
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Socha svatého Jana Nepomuckého se nalézá v parku asi 200 m severovýchodně od centra ve městě Nový Bydžov v okrese Hradec Králové. Původně byla socha umístěna v nynější Klicperově ulici, odkud později přenesena na současné místo v roce 1911. Barokní pískovcová socha z roku 1749 od neznámého autora je chráněna jako kulturní památka ČR. Národní památkový ústav tuto sochu uvádí v katalogu památek pod rejstříkovým číslem ÚSKP 101774.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Barokní socha svatého Jana Nepomuckého se nalézá v parku u kostela Nejsvětější Trojice. Socha představuje světce v životní velikosti oděného v kanovnickém rouchu, s odhalenou hlavou a svatozáří s pěti hvězdami. Světec stojí na oblacích, u nohou s hlavičkami putti. Pravou ruku má na prsou, levou drží oválné paládium.

Trojdílný podstavec sochy ozdobený volutami s rostlinnými závěsy a ukončený profilovanou římsou spočívá na jednom kamenném základovém stupni. Na čelní stěně pilíře je reliéfní kartuše se stáčenými okraji, v níž je poškozený reliéf klečící postavy. Pod kartuší je vyryto vročení „1749 dne 15.JULY“. Na tomto podstavci spočívá vlastní asi 70 cm vysoký sokl sochy, v čele ozdobený mušlí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]