Socha Lenina (Seattle)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Socha Lenina
Chybí zde svobodný obrázek
Základní údaje
AutorEmil Venkov
Rok vzniku1988
Popis
Výška5 m
Materiálbronz
Umístění
UmístěníSeattle
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Socha Lenina (anglicky Statue of Lenin), známá též jako Popradský Lenin,[1][2] je se svými 5 metry největší sochou Vladimira Iljiče Lenina ve Spojených státech.[3] Nachází se ve čtvrti Fremont ve městě Seattle.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Socha byla vytvořena sochařem Emilem Venkovem roku 1988 v československém městě Poprad (dnešní Slovensko). Venkov při své práci naplňoval požadavky státní komise, avšak i přes to se snažil Lenina vyobrazit jako násilného revolucionáře; nejen tradičního intelektuála a teoretika, jak bylo za tehdejšího režimu zvykem.[4]

Navzdory obecné víře nebyla socha po roce 1989 stržena. Namísto toho byla několik měsíců po sametové revoluci v tichosti odstraněna a uložena na pozemek Technických služeb města. Ten byl ale v rámci restitucí vrácen do rukou rodiny Rothových, proto se radní města Poprad dohodli, že když sochu nikdo nekoupí, tak ji nechají roztavit ve VSŽ, popřípadě nechají peníze tomu, kdo pro ni najde vhodného zájemce.[5] Krátce po tomto prohlášení si sochy všiml majitel zimního stadionu a hlavní rozhodčí na MS v hokeji 1993 Anton Danko, který téměř okamžitě kontaktoval svého amerického přítele Lewise E. Carpentera, dlouholetého učitele angličtiny v Popradu.[6] V úzké spolupráci s místním novinářem Tomášem Fülöppem se snažili přesvědčit městské radní o tom, že i přes svou značnou neoblíbenost je socha stále uměleckým dílem a stojí za zachování. Zároveň Carpenter nabídl 13 tisíc dolarů za její odkoupení, což se následně stalo 16. března 1993 po podpisu smlouvy s primátorem města.[5]

Lenina potom po třech částech dopravili do Seattlu ve státě Washington. S transportem ale byly značné problémy, zejména finanční – přeprava stála téměř třikrát tolik, co samotná socha – 41 tisíc dolarů. Uprostřed rozruchu, který po dovozu sochy nastal, však Carpenter 18. února 1994 zemřel při dopravní nehodě. Socha tak přešla do vlastnictví jeho rodiny, která se ji rozhodla za 150 tisíc dolarů prodat.[6] Za pomoci místní slévárny byla v roce 1995 umístěna na roh ulic N 34th St a Evanston Ave N ve čtvrti Fremont. Dnes stojí dva bloky severněji na křižovatce ulic Evanston Ave N, N 36. St a Fremont Place asi 300 metrů od Fremontského trolla,[7] další velmi známé atrakce v této oblasti.

Rodina Carpenterových pro sochu nadále hledá vhodného kupce. V roce 2006 oznámila zvýšení původní ceny na 250 tisíc dolarů.[8]

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Umístění sochy na veřejném prostranství bylo velice kontroverzní a provázely ho protesty jak umělců, tak i místních obyvatel. Zároveň se rychle stala vyhledávaným cílem vandalů – brzy po jejím vztyčení jí neznámý pachatelé pomalovali ruce červenou barvou, která má s největší pravděpodobností připomínat krev jako odkaz na zločiny, kterých se spolu se svou stranou dopouštěl proti vlastnímu lidu.[6] Místní umělec Frederick Edelblut o soše prohlásil: „Není to umělecké dílo. Je to neúcta, symbol pošpinění a symbol milionů lidí, kteří zemřeli ve Východní Evropě v důsledku komunistické nadvlády.“[9] Od roku 2004 také Lenina každoročně zdobí zářivá rudá hvězda, jež je na jeho hlavu umisťována během Vánoc.[9]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Popradský Lenin skončil medzi narkomanmi a homosexuálmi [online]. Světové sdružení bývalých politických vězňů. Dostupné online. (slovensky) 
  2. Popradský Lenin ako doma v americkom Seattli [online]. SME. Dostupné online. (slovensky) 
  3. Lenin Statue [online]. RoadsideAmerica.com. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Story of the Statue of Lenin [online]. Fremont.com. Dostupné online. (anglicky) 
  5. a b FÜLÖPP, Tomáš J. Obrovský Lenin putuje ako skladačka [online]. Slovenský východ, 1993-05-06. Dostupné online. (slovensky) 
  6. a b c Lenin večne živý: Fascinujúci príbeh, ako sa Voloďova socha dostala z Popradu do Seattlu! [online]. Topky.sk, 2015-04-14. Dostupné online. (slovensky) 
  7. Lenin Statue [online]. Artist Republic of Fremont. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Lenin Statue of Fremont [online]. Atlas Obscura. Dostupné online. (anglicky) 
  9. a b MURAKAMI, Kery. Lenin is the star attraction at an only-in-Fremont holiday lighting [online]. Seattle Post-Intelligencer, 2004-12-03. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Socha Lenina na Wikimedia Commons
  • Obrázky k tématu Socha Lenina na Flickru
  • „The King and the Spanish Dancer; a Communist Comes to America; Filth Party“ – díl ze seriálu Monumentální záhady na Travel Channel (start 14:07)