Smlouva o nešíření jaderných zbraní

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Smlouva o nešíření jaderných zbraní (anglicky: Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons) je mezinárodní smlouva, která má omezit šíření jaderných zbraní. Byla podepsána 1. července 1968 a vstoupila v platnost v roce 1970. Do současné doby byla podepsána a ratifikována 189 zeměmi, z nichž pět – Spojené státy americké, Spojené království Velké Británie a Severního Irska, Francouzská republika, SSSRČínská lidová republika – vlastní jaderné zbraně. Myšlenkou této smlouvy je, že se státy, které vlastní jaderné zbraně, zaváží k jadernému odzbrojení, zatímco státy, které nevlastní jaderné zbraně, se vzdají práva je vyrábět nebo je jinak získávat.[1] Na oplátku, že se státy, které nedisponují jadernými zbraněmi vzdají jejich výroby, jim byl přislíben rovnoprávný přístup k jaderným technologiím.[1] Jedinými státy, které smlouvu nepodepsaly jsou Indie, IzraelPákistán. Severní Korea smlouvu přijala, ale později vypověděla. Všechny tyto státy také jaderné zbraně vlastní: všichni kromě Izraele oznámily úspěšné provedení jaderného testu, Izrael dosud oficiálně držení jaderných zbraní nepřiznal, ale z různých nepřímých dokladů lze usuzovat, že jimi rovněž disponuje.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nuclear Non-Proliferation Treaty na anglické Wikipedii.

  1. a b Greenpeace a nešíření jaderných zbraní [online]. Greenpeace [cit. 2008-05-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-03-23. 
  2. VLČEK, Tomáš. Izraelské jaderné odstrašování [online]. Internetový politologický časopis e-Polis, 2009-4-22 [cit. 2010-10-02]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]