Slovenská národní knihovna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Slovenská národní knihovna
Slovenská národná knižnica
Budova Slovenské národní knihovny v Martině
Budova Slovenské národní knihovny v Martině
Logo knihovny
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
PolohaMartin
Souřadnice
Typnárodní knihovna, depozitní a konzervační knihovna
Zaměřeníknihovna pro veřejnost
Založena2000
Knihovní fond
Knihovní fond4 900 000 knih, 1 700 000 dalších dokumentů
Další informace
ŘeditelIng. Katarína Krištofová, Ph.D.
Webové stránkywww.snk.sk
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Slovenská národní knihovna (slovensky Slovenská národná knižnica, zkr. SNK) se sídlem v Martině je hlavní knihovnou na Slovensku. Profiluje se jako moderní vědecká, kulturní, informační a vzdělávací instituce, která slouží všem občanům Slovenska i zahraničním uživatelům.

Charakteristika a činnost[editovat | editovat zdroj]

SNK Slovenská národní knihovna je konzervační a depozitní knihovnou Slovenské republiky, přednostně shromažďuje, odborně zpracovává, uchovává, ochraňuje a zpřístupňuje domácí a zahraniční slovacikální dokumenty. Fondy a sbírky SNK obsahují téměř 5 milionů knihovních jednotek, 1,7 milionu archivních dokumentů a tisíce muzeálních jednotek.

SNK koordinuje rozvoj Knihovnického systému Slovenské republiky a zabezpečuje modernizaci poskytovaných knihovních a informačních služeb. SNK přímo spolupracuje s domácími a zahraničními institucemi. V letech 2012-2015 byla organizátorem národního projektu Digitální knihovna a digitální archiv, spolufinancovaný Evropského fondu regionálního rozvoje (ERDF). Projekt byl zaměřený na masovou digitalizaci knihovních a archivních fondů, ochranu písemného kulturního dědictví (papíru) před nevyhnutnou degradací.

Taktéž byla zapojena do digitalizace kulturního dědictví Slovenska, vzniklý digitální obsah je zpřístupněný na portálu Slovakiana.

Historie[editovat | editovat zdroj]

SNK byla založena v roce 2000 (do roku 2000 byla SNK součástí Matice slovenské) s hlavním sídlem v Martině. Právní formou je státní rozpočtovou organizací, zřizovatelem je Ministerstvo kultury Slovenské republiky.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Slovenská národná knižnica na slovenské Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HANAKOVIČ, Štefan. 2013. Dejiny Slovenskej národnej knižnice: historické predpoklady, podmienky jej vzniku a účinkovania do roku 1960: úvahy a svedectvá. Martin: Slovenská národná knižnica, 2013. 331 s. ISBN 9788081490200.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]