Sloup se sousoším Panny Marie (Jindřichov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sloup se sousoším Panny Marie
Základní údaje
Rok vzniku1757
Umělecký směrbaroko
Kód památky45388/8-98 (PkMISSezObrWD)
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sloup se sousoším Panny Marie je ojedinělý mariánský sloup na Osoblažsku, který se nachází u hlavního vstupu do zámku v Jindřichově v okrese Bruntál. Monumentální barokní sousoší je chráněno jako kulturní památka od roku 1958 a je zapsáno do Ústředního seznamu kulturních památek ČR.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Sousoší vzniklo z podnětu hraběnky Korduly Bartensteinové v roce 1757[1]. Návrh vytvořil krnovský stavitel Georg Friedrich Gans a sousoší vytvořil sochař Václav Heinisch, autorem polychromie je krnovský malíř Josef Wolf. V letech 1957–1958 bylo sousoší restaurováno akademickým sochařem Alešem Rozedralem z Ostravy a další restaurování bylo v roce 2003.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Na nízkém soklu je hranolový podstavec, který je v nárožích členěn na koso postavenými pilastry s volutovými hlavicemi, na nichž je průběžná římsa. Jednotlivá pole jsou zdobená ve spodní části reliéfy, které znázorňují svatého Jana Nepomuckého zpovídajícího královnu, svatou Rozálii, vidění svaté Terezie a vzkříšení svatého Lazara. Nad reliéfy pole přecházejí v segmentové štíty, pod kterými jsou zavěšeny rokajové kartuše. V kartuších jsou znaky Jana Kryštofa z Barteinsteina. Na průběžné římse v rozích stojí postavy světců Šebastiána, Rocha, Ignáce a Karla Boromejského. Z podstavce vybíhá komolý jehlan zakončený volutovou hlavicí, na ni je zeměkoule ovinutá hadem. Na zeměkouli stojí v kontrapostu v bohatě zvlněném rouše Panna Marie s rukama na prsou.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2020-02-04]. Identifikátor záznamu 157830 : sloup se sousoším Panny Marie. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Sousoší Panny Marie - Oficiální stránky Obce Jindřichov. www.obecjindrichov.cz [online]. [cit. 2020-02-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-02-04. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]