Sloup Nejsvětější Trojice (Zákupy)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sloup Nejsvětější Trojice
Základní údaje
Kód památky41422/5-3430 (PkMISSezObrWD)
Umístění
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sousoší Nejsvětější Trojice (též zvané Trojiční sloup) [1] je barokní sousoší z roku 1708 na zákupském náměstí Svobody. Je označován za jednu z nejkrásnějších a nejvýstavnějších památek města,[2] a je chráněn jako kulturní památka České republiky.[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Sloup nechala postavit velkokněžna Anna Marie Františka Toskánská v roce 1708,[4] sídlící od roku 1689 na zámku Zákupy. Autorem díla byli dvorní sochař velkovévodkyně Ondřej Dudke a kameník M. Hubner. Malířské práce odvedl dvorní malíř kněžny Jindřich František Krause. Vzorem byl morový sloup ve Vídni od Bernarda Fischera z Erlachu.

Opravy a renovace[editovat | editovat zdroj]

Detail erbu sasko-lauenburského vévodského rodu na patě sloupu
Sousoší Nejsvětější Trojice v Zákupech
Detail sloupu

Při první zaznamenané opravě v roce 1717 byly prováděny práce na vodních nádržích při patě sloupu. Při další opravě v roce 1756 byly opravovány sochy, zlacení a barvy. V roce 1860 byl stav sloupu popsán v českolipském tisku jako krásné umělecké dílo 150 let neopravované, stojící před zánikem, protože sochy jsou již nezřetelné a ze sloupu odpadávají kameny. Tentýž rok byla provedena rozsáhlá renovace z peněz poskytnutými excísařem Ferdinandem V., který byl tehdy vlastníkem zákupského zámku. Při ní byly také odstraněny přítoky vody do kašen a vyměněny některé sochy.

Další opravy sousoší byly provedeny v letech 19721974. Během oprav v roce 1996 byla rozebrána podesta, a znovu, včetně zpevnění, v roce 2002. Zatím poslední restaurátorské práce byly provedeny za 2 662 800 Kč v roce 2007 s vydatnou pomocí Ministerstev kultury SRN a ČR, Česko-německého fondu budoucnosti, zákupských rodáků a několika firem.[5] Dne 9. září 2007 byl pak sloup vysvěcen tehdejším litoměřickým biskupem ThDr. Mons. Josefem Kouklem během Zákupských slavností.

Popis sousoší[editovat | editovat zdroj]

Sousoší je vytesáno z pískovce s trojúhelníkovým půdorysem. Jeho výška je 14 metrů. Na něm i na balustrádách kolem sloupu je 20 soch, žádná z nich však nezobrazovala světce, označovaného církví jako ochránce proti moru, proto je sousoší dnes označováno jako Trojiční sloup. Je však možné, že některá ze soch, které byly v roce 1860 odstraněny, zobrazovala světce majícího k moru vztah.

Na vrcholu sloupu je oblakový trůn se sousoším Nejsvětejší Trojice, kde sochy jsou popsány Bůh Otec, Bůh Syn a Bůh Duch Svatý. Při patě byly tři bazénky, vodní nádrže.[6]

Sochy na zábradlí jsou sv. Vavřinec (S.Lavrentivs), sv. Florián (S.Fabian), sv. Kateřina (S.Catharina), sv. Eufemie (S.Evphemia), sv. Alžběta (S.Elisabeth) a sv. Lucie (S.Lucia). Další sochy ve výšce jsou sv. Jan Nepomucký, sv. Václav, sv. Mikuláš, sv. Dominik, sv. Benedikt, sv. Hedvika, sv. Josef, sv. Anna, sv. Terezie, Panna Maria, sv. Edmund, sv. Matylda. Na desce orientované severně je pozlacený velkovévodský toskánský znak. Na další desce v západním směru je pozlacený symbol Božího oka s připojeným nápisem Videbimus Eum est. Lucis. Psalm. 46. 18.

Chráněná památka[editovat | editovat zdroj]

Zákupský Trojiční sloup je zapsán na Ústředním seznamu kulturních památek České republiky pod číslem 41422/5-3430.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ŠIMEK MGR, Jiří; RYDYGR ING, Zdeněk; KIRSCHNER, Bernard. Zákupy a okolí na starých pohlednicích. Hostivice: Mgr Petr Prášil, 2010. ISBN 978-80-86914-01-5. S. 7. 
  2. ŠIMEK, Jiří. Povídání o Zákupech. Zákupy: Město Zákupy, 2004. ISBN 80-239-4495-9. Kapitola Zákupské historické památky a pamětihodnosti, s. 62. 
  3. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-12-08]. Identifikátor záznamu 153533 : Sloup. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  4. Zákupy a okolí, str. 8
  5. Zákupy a okolí, str. 9
  6. Povídání o Zákupech , str. 29

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Leták Sousoší Nejsvětější Trojice, vydán městem Zákupy

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]