Glam metal

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Sleaze rock)
Glam metal
Původ ve stylechHeavy metal, Glam rock, Hard rock, Arena rock, Pop, Pop rock, Glam punk
Kulturní pozadí1979 — 1984, Sunset Strip, Los Angeles, Kalifornie a Anglie. Naplno se objevil okolo roku 1981
Typické nástrojeKytara (často dvě) - Baskytara - Bicí - občas klávesy
Všeobecná popularita1980 — 1992. Od té doby underground. Jednotlivý revival ve Spojených státech, Británii a Švédsku od konce roku 1997
Podstyly
Sleaze rock
Regionální scény
Los Angeles - New York City - UK

Glam metal je podžánr heavy metalu, který se objevil na přelomu 70. a 80. let. Často je také uváděn jako hair metal nebo pop metal. Vyznačuje se hedonistickými texty, které se zaměřují na sex, ženy, alkohol a jiné drogy. V hudbě se většinou jako kytarový efekt používá distortion, rychlá sóla, tvrdé údery bicích a jako doplněk baskytara. Také obsahuje prvky klasického (často zjemněného) heavy metalu a popové muziky. Styl oblékání má napodobovat prostitutky. Roztrhané punčochy, make-up; i muži si dávají rtěnku a používají sprej na vlasy. Mezi nejznámější představitele patří kapely W.A.S.P., Poison, Mötley Crüe, Twisted Sister a Steel Panther

V letech 1981–1984 bylo několik významných alb, která určila směřování žánru, a změnu kurzu hudby během osmdesátých let. Byla mezi nimi tato alba:

Skupiny, které již byly dlouhodobě zavedeny v heavy metalové a hard rockové hudbě, byly v sedmdesátých letech paradoxně ovlivněny glam metalovými kapelami a začaly experimentovat se žánrovou stylovostí. Příkladem je album od Kiss Lick It Up. Koncem osmdesátých let potom mnoho jiných skupin vystupovalo podobně jako Alice Cooper v roce 1989 s albem Trash, a albem od Aerosmith Permanent Vacation, či Whitesnake s jejich albem z roku 1987, které uvedlo velice úspěšný hit Here I Go Again. Během glam metalové éry vydali Judas Priest v roce 1986 album Turbo a aby udrželi krok s dobou, akceptovali pestřejší a barevnější image a přidáním syntezátorů dali své hudbě větší pocit opojení.

Druhá vlna (1985-1991)[editovat | editovat zdroj]

V polovině 80. let se rozvíjely 2 větve glam metalu. Na jedné straně byly skupiny jako Bon Jovi, jejíž album Slippery When Wet mělo obrovský úspěch v Top 40 rádiích a MTV, stejně jako Europe se singlem "The Final Countdown" byli hitem číslo jedna v 26 zemích; skupiny hrající tento styl byly a stále jsou popisovány jako Pop Metal. Podobné kapely včetně Firehouse a Winger působily v další části tohoto desetiletí.

Los Angeles se rozvíjela scéna kolem Sunset Strip od roku 1984-1985. Zde vznikly kapely jako Poison, Faster Pussycat, London, a L.A. Guns.

Jiné skupiny spojené s tímto stylem vznikly i vHollywoodu, např. Cinderella, Britny Fox. Dalším městem kde se objevily glam metalové skupiny byla Philadelphie.

Druhá vlna glam metalu dokázala být nejvíce komerčně úspěšná a těšila se úspěchu během 80. let,.

Některé z hlavních alb od 1985-1991 byly:

  • Mötley Crüe - Girls, Girls, Girls
  • Ratt - Invasion of Your Privacy
  • W.A.S.P. - The Last Command
  • Poison - Look What the Cat Dragged In
  • Cinderella - Night Songs
  • Stryper - To Hell with the Devil
  • Bon Jovi - Slippery When Wet
  • Def Leppard - Hysteria
  • Europe - The Final Countdown
  • Whitesnake - Whitesnake
  • Mötley Crüe - Dr. Feelgood
  • Bon Jovi - New Jersey
  • Winger - Winger
  • Poison - Open Up and Say...Ahh!
  • Warrant - Cherry Pie
  • Mötley Crüe - Theatre Of Pain
  • Skid Row - Skid Row

Pozoruhodný příklad přišel v roce 1987 s vydáním alba od skupiny Mötley Crüe Girls, Girls, Girls.

Glam metal v průběhu 80. let nabíral na popularitě. Def Leppard v roce 1987 s albem Hysteria vydalo sedm úspěšných singlů, a nakonec se prodalo více než 12 milionů kopií v USA.

To se později stalo jedním z nejpopulárnějších Hairmetalových alb všech dob, je jedním z nejpopulárnějších alb v 80 letech.

Poison a jejich druhé album Open Up and Say...Ahh! plodilo úspěch např. jejich Power Balladou Every Rose Has It's Thorn a nakonec prodala 8 milionů kopií po celém světě s jejími dalšími hity z alba.

Skid Row vydali svoje stejnojmenné debutové album, mělo tvrdší zvuk než mnoho jiných kapel v tomto bodě.

Guns N' Roses změnili směr glam metalu v roce 1987. Jejich hudba byla více hardrocková s prvky blues-rocku, zatímco drželi některé znaky z glam metalu. Měli velký úspěch díky skladbám jako Sweet Child O' Mine, Welcome to the Jungle, Paradise City a prodali miliony alb.

Další kapely, které vznikly v tomto období: Faster Pussycat, L.A. Guns, Roxx Gang a Dangerous Toys.

Podobná hnutí se také objevila v Londýně přibližně ve stejnou dobu. Stejně jako Guns N' Roses byly tyto skupiny silně ovlivněny rock & rollem a punk rockem. Jako Hanoi Rocks, kapely byly z tohoto anglického hnutí jako jsou Dogs D'Amour, London Quireboys nepovažovali se za Metal, ale Rock & Roll, ale jsou někdy nesprávně přiřazovány k Glam metalu.

Současná scéna[editovat | editovat zdroj]

V současnosti Glam zaznamenal oživení díky Buckcherry a Brides of Destruction, později obnovili činnost členové některých Glam metalových skupin jako Nikki Sixx a Tracii Guns.

Mezi moderní glamové kapely se považují například Steel Panther, The Poodles, Reckless Love, Crashdïet či Santa Cruz.

Nejen tvrdý metal se v zemích skandinávského poloostrova, ale i o hodně jemnější kousky ovlivněné rockovou klasikou. Patří mezi ty nejznámější kapely současné scény.

a mnoho dalších.

Další kapely:

a další

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]