Slabošovka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Slabošovka (rozhledna)
Základní informace
Konstrukcetelekomunikační věž
Kóta paty623 m n. m.
Rok vzniku2002
StátČeskoČesko Česko
KrajJihočeský kraj
Souřadnice
Map
Technické informace
Výška stavby35 m
Počet schodů120
Stavvstup možný
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Slabošovka (hora)
Rozhledna na návrší Slabošovka
Rozhledna na návrší Slabošovka

Vrchol623 m n. m.
Poloha
StátČesko
PohoříNovohradské podhůří / Soběnovská vrchovina / Pořešínská pahorkatina
Slabošovka
Slabošovka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Slabošovka je rozhledna 1 km západně od městysu Besednice v okrese Český Krumlov. Nachází se na stejnojmenném návrší (623 m n. m.) náležejícím do Soběnovské vrchoviny (Pořešínské pahorkatiny).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vedení obecního úřadu Besednice usilovalo o výstavbu rozhledny již od poloviny 90. let 20. století, nikoli však na Slabošovce, ale na Kohoutu (871 m). Poté, co neprošel schvalovacím řízením plán výstavby vysílače s rozhlednou na Kohoutu, podmínili besedničtí návrh společnosti T-Mobile na stavbu telekomunikační věže na Slabošovce požadavkem, aby její součástí byla vyhlídková plošina. Na jaře 2002 proběhla stavba čtyřboké kovové věže vysoké 35 m a téhož roku na podzim byla volně zpřístupněna plošina ve výšce 24 m, kam vede 120 schodů.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Cesta na Slabošovku z Besednice

Vhodným výchozím místem je náměstí v Besednici, odkud vede zelená turistická značka, z níž se na konci obce u božích muk odbočí vpravo na polní cestu vedoucí až k rozhledně.[1]

Výhled[editovat | editovat zdroj]

Z rozhledny se směrem k jihu otevírá výhled na blízkou Besednici, kostel v Soběnově, vrcholy Slepičích hor, v pozadí Novohradské hory. Na západě je viditelný blízký hrad Pořešín a obzor uzavírá Šumavské podhůří s dominantní horou Poluška s vysílačem a Blanský les s Kletí. Na sever se otevírá daleký výhled do údolí Stropnice a českobudějovické pánve, nad nimiž se zvedají Todeňská hora, Vápenický vrch, Lišovský práh a dále obce Ločenice, Borovany, Nesměň a Střížov. Na východní straně leží město Trhové Sviny, za nímž následuje pás lesů Třeboňské pánve. Za zvláště výborné dohlednosti lze na jihu spatřit Alpy.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b ČERNÝ, Filip. Besednici u Velešína hlídá rozhledna Slabošovka. Z vrcholu lze spatřit i Alpy. rozhlas.cz [online]. 20.1.2014. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]