OneDrive

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z SkyDrive)
Microsoft OneDrive
Logo
Screenshot webové verze služby OneDrive
Screenshot webové verze služby OneDrive
Charakter stránkyCloudové úložiště
V jazyceafrikánština, albánština, amharština, arabština, arménština, ásámština, ázerbájdžánština, bengálština, baskičtina, běloruština, bosenština, bulharština, katalánština, sorání, čerokézština, chorvatština, čeština, dánština, nizozemština, britská angličtina, americká angličtina, estonština, filipínština, finština, francouzština, galicijština, gruzínština, němčina, řečtina, gudžarátština, hauština, hebrejština, hindština, maďarština, islandština, igboština, indonéština, irština, xhoština, zuluština, italština, japonština, K’iche’, kannadština, kazaština, khmerština, rwandština, svahilština, kónkanština, korejština, kyrgyzština, lotyština, litevština, lucemburština, makedonština, malajština, malajálamština, maltština, maorština, maráthština, mongolština, nepálština, norština, urijština, perština, polština, brazilská portugalština, European Portuguese, paňdžábština, kečuánština, rumunština, ruština, skotská gaelština, srbština, severní sotho, Setswana, zjednodušená čínština, sindhština, sinhálština, slovenština, slovinština, španělština, švédština, tádžičtina, tamilština, tatarština, telugština, thajština, tigrajština, klasická čínština, turečtina, turkmenština, ukrajinština, urdština, ujgurština, uzbečtina, valencijština, vietnamština, velština, wolofština a jorubština
PředchůdceWindows Live Mesh
MajitelMicrosoft
URLonedrive.live.com
Datum spuštění1. srpna 2007
Některá data mohou pocházet z datové položky.

OneDrive (oficiálně Microsoft OneDrive, dříve SkyDrive) je služba, která umožňuje uživatelům nahrát své dokumenty, fotografie a další jiné soubory na cloudové úložiště a tak umožnit jejich online přístup ze všech svých zařízení připojených k internetu, jako je například tablet a chytrý telefon (tzv. cloudové úložiště). Poprvé spuštěna 1. srpna 2007, služba umožňuje přihlášeným uživatelům ukládat data a osobní soubory jako jsou například nastavení systému Windows, klíče BitLocker, sdílet je a synchronizovat napříč různými zařízeními (Android, Windows Phone, iOS, Windows, macOS, Xbox 360 a Xbox One).

Soubory uložené na OneDrive mohou být přístupné vlastníkovi, přátelům a mohou být označeny i jako veřejně přístupné. Pro přístup k veřejně přístupným souborům není vyžadován účet Microsoft.

Integrace do Windows[editovat | editovat zdroj]

Ve Windows 7, Windows 8/8.1 a Windows 10 je OneDrive integrován jako klient pro synchronizaci cloudových a místních složek umístěných ve složce OneDrive[pozn. 1]. 1. ledna 2022 ukončil Microsoft podporu této aplikace pro Windows 7 a 8/8.1.[1]

Úložiště[editovat | editovat zdroj]

Služba nabízela 15 GB volného prostoru pro nového uživatele. K základním 15 GB bylo možné získat dalších 15 GB jako bonus za složku Z fotoaparátu (zálohování fotografií se službou OneDrive). Dále je možné získat dalších 0,5 GB (maximálně 10 GB) za každého nově registrovaného uživatele. A nakonec dostali všichni předplatitelé Office 365 celý 1 TB volného místa na službě OneDrive (samozřejmě i plus základních 15 GB popřípadě i další 15 GB za zálohování fotografií nebo ještě 0,5 GB (maximálně 5 GB) za další uživatele). Microsoft snížil ceny tarifů úložiště a všechny roční tarify se změnily na měsíční. Všechny ceny byly o několik desítek procent sníženy, například v ceníku z 14. března 2014 stálo 100 GB 960 KČ ročně, v ceníku z 18. července 2014 stálo 100 GB 46 KČ měsíčně (což je 552 KČ ročně). Od 31. ledna 2016 došlo k zásadnímu omezení v nabízených kapacitách, základní hodnota pro nové uživatele byla omezena na 5 GB, nejvyšší kapacita byla omezena na 1 TB. Předplatitelé Microsoftu 365 mohou za měsíční příplatek získat 200, 400, 600, 800 nebo 1000 GB extra úložiště.[2]

Tarify/plány pro jednotlivce a domácnosti[3]
Typ Velikost úložiště Zahrnuté služby Zahrnuté aplikace Cena Extra úložiště / měsíčně[pozn. 2]
OneDrive Basic 5 GB 5 GB úložného prostoru OneDrive Nezahrnuto 0 Kč Předplatná neopravňují k získání plánů nabízejících další úložiště.
OneDrive Standalone 100 GB Přidání dalších 100 GB 39 Kč / měsíc nebo 389 Kč / rok
Microsoft 365 pro jednotlivce 1 TB (tedy 1000[pozn. 3] + 5 GB) OneDrive, Skype Možnost instalace aplikací Office (Outlook, Word, Excel, PowerPoint, OneNote) až na 5 počítačů PC nebo Mac pro každého uživatele. 189 Kč / měsíc nebo 1 899 Kč / rok 200 GB / 39 Kč

400 GB / 79 Kč

600 GB / 109 Kč

800 GB / 149 Kč

1 TB / 189 Kč

Microsoft 365 pro rodiny celkem 6 TB úložného prostoru (tzn. 1 TB na jednoho uživatele) 269 Kč / měsíc nebo 2 699 Kč / rok
Tarify/plány pro firmy[3]
Typ Vlastnosti Velikost úložiště Zahrnuté služby Zahrnuté aplikace Cena
OneDrive pro firmy (Plán 1) Sdílení souborů a úložiště na OneDrivu. 1 TB na uživatele OneDrive Nezahrnuto 4,20 € za měsíc / jeden uživatel (roční závazek)
OneDrive pro firmy (Plán 2) Sdílení souborů a úložiště na OneDrivu s rozšířenými funkcemi zabezpečení a dodržování předpisů. Neomezené individuální cloudové úložiště[pozn. 4] OneDrive Nezahrnuto 8,40 € za měsíc / jeden uživatel (roční závazek)
Microsoft 365 Business Basic Microsoft Teams a cloudové úložiště. Nezahrnuje desktopové verze aplikací Office. 1 TB na uživatele Exchange, OneDrive, SharePoint a Teams Zahrnuje webové a mobilní verze Wordu, Excelu a PowerPointu. 5,10 € za měsíc / jeden uživatel (roční závazek) anebo 6,10 € za měsíc / jeden uživatel (měsíční závazek)
Microsoft 365 Business Standard Firemní e-mail, aplikace Office a služby, jako je OneDrive. 1 TB na uživatele Exchange, OneDrive, SharePoint, Teams a Yammer Outlook, Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Access (pouze PC) a Publisher (pouze PC) 10,50 € za měsíc / jeden uživatel (roční závazek) anebo 12,60 € za měsíc / jeden uživatel (měsíční závazek)

*data jsou aktuální k 13.08.2022

Prvky[editovat | editovat zdroj]

Office na webu[editovat | editovat zdroj]

Na tuto kapitolu jsou přesměrována hesla Office Online, Microsoft Office Online, Office Web Apps a Office na webu. Pomozte Wikipedii tím, že pro ně vytvoříte samostatný článek.

Office, dříve Office Online (2014-2019) a Office Web Apps (do roku 2014),[4] je online aplikace která umožňuje nahrání, vytvoření, úpravu a sdílení dokumentů Microsoft Office přímo z internetového prohlížeče. Aplikace umožňuje vytváření, úpravu a zobrazení souborů typu Microsoft Word, Microsoft Excel, Microsoft PowerPoint a Microsoft OneNote, čímž se eliminuje problém s kompatibility jednotlivých verzí Microsoft Office. Office Web Apps dále dovoluje přístup více uživatelům, což je využitelné například při tvorbě dokumentů, na kterém se podílí více autorů.

Integrace do Microsoft Office[editovat | editovat zdroj]

Uživatelé nejnovější verze Microsoft Office mohou používat klasický kancelářský balík Office, jehož pomocí mají přístup přímo na OneDrive. Změny v dokumentech se synchronizují okamžitě po uložení souboru.

Integrace do sociálních sítí[editovat | editovat zdroj]

OneDrive je integrován do sociálních sítí, jako je například Facebook, Twitter a LinkedIn, což umožní rychle sdílet jejich dokumenty mezi přátele na těchto sítích. Princip integrace spočívá v tom, že přístup ke sdílenému dokumentu mají ti uživatelé, kteří mají přístup k odkazu na dané sociální síti.

Prezentace fotografií[editovat | editovat zdroj]

Fotografie uložené na OneDrive mohou být přehrány v prohlížeči jako prezentace fotografií bez nutnosti jejich stahování.

Stažení jako .zip[editovat | editovat zdroj]

Dokumenty uložené na OneDrive mohou být staženy jako celek ve formátu .zip. Na jedno stažení je limit 10 GB nebo 65 000 souborů.[zdroj?]

Koš[editovat | editovat zdroj]

OneDrive umožňuje obnovu smazaných dat z koše, který je obdobou toho z Microsoft Windows.

OneDrive a Windows Phone[editovat | editovat zdroj]

Ve verzi, nyní již neexistujícího systému Windows Phone 8/8.1 a 10 od společnosti Microsoft, je v nastavení k dispozici zálohování. Toto zálohování uloží některé nastavení telefonu a aplikací. Rovněž se také uloží obsah většiny instalovaných aplikací a her. Účty a k některým i hesla. Dále také rozložení dlaždic na úvodní obrazovce. Zálohovat lze i SD kartu.

Soubory na vyžádání[editovat | editovat zdroj]

OneDrive šetří místo na disku počítače tím že vybrané soubory ponechává pouze v cloudu. Ty se sice ve složkách počítače nadále zobrazují, fyzicky se tam však stáhnou, až když je uživatel potřebuje.[pozn. 5]

Omezení[editovat | editovat zdroj]

  • maximální velikost souboru: 250 GB
  • maximální délka názvu souboru včetně cesty: 260 znaků

Podporované jazyky[editovat | editovat zdroj]

OneDrive podporuje 107 jazyků.

Změna názvu služby[editovat | editovat zdroj]

Microsoft musel změnit název služby z původního SkyDrive na OneDrive, neboť ve Spojeném království původní název porušoval ochrannou známku, kterou vlastní společnost BSkyB. Po prohraném soudním sporu v létě 2013 Microsoft souhlasil s verdiktem soudu a slíbil, že službu přejmenuje. V únoru 2014 došlo k přejmenování na aktuální název OneDrive. Službu OneDrive Microsoft v současnosti propaguje se sloganem "One place for everything in your life", což v překladu znamená "Jedno místo pro vše ve tvém životě." Slogan vychází patrně právě ze slova "One" v současném názvu služby.

Podobné služby[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Ve výchozím nastavení se složka OneDrive nachází ve složce uživatelského profilu Windows (obvykle C:\Users\Jméno uživatele\), toto umístěni je ale možné změnit.
  2. Další úložiště je dostupné jen pro předplatitele Microsoftu 365. Pokud platnost předplatného Microsoftu 365 skončí, plán dalšího úložiště se zruší na konci aktuálního fakturačního období. V případě předplatných pro rodiny může další úložiště dokoupit jen primární vlastník předplatného a to jen pro vlastní účet. Ceny jsou dostupné po přihlášení.
  3. Oficiální údaj, reálně 1024 GB.
  4. Neomezené individuální cloudové úložiště získají uživatelé s oprávněnými plány předplatného pro pět a více uživatelů, ostatní uživatelé získají úložiště s kapacitou 1 TB na uživatele. Microsoft poskytne na začátku každému uživateli OneDrivu pro firmy 1 TB úložiště, správci pak mohou tuto kapacitu zvýšit na 5 TB na uživatele. Zájemci o větší úložiště musí kontaktovat podporu Microsoftu. S OneDrivem pro firmy je možné získat až 25 TB úložiště na uživatele. Pokud potřebují vyšší kapacitu než 25 TB, mohou jednotliví uživatelé získat 25 TB úložného prostoru na týmových webech SharePointu.
  5. Podobnou funkci nabízí např. i Yandex Disk, není však integrována do Průzkumníku Windows, lze ji využívat jen přes klient Yandex.Disk

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Microsoft OneDrive na francouzské Wikipedii.

  1. URBAN, Petr. OneDrive ve Windows 7 a 8.1 brzy vypoví službu. Raději hledejte alternativní řešení. Živě.cz [online]. [cit. 2022-08-13]. Dostupné online. 
  2. Přidání dalšího cloudového úložiště – Microsoft OneDrive. www.microsoft.com [online]. [cit. 2022-08-13]. Dostupné online. 
  3. a b Ceny cloudového úložiště, Microsoft OneDrive. www.microsoft.com [online]. [cit. 2022-08-13]. Dostupné online. 
  4. URBAN, Petr. Office Online byl přejmenován na Office [online]. 2019-07-25 [cit. 2022-08-13]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]