Skautské středisko Kompas Brno

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Junák – český skaut, středisko Kompas Brno, z.s.
Základní údaje
Právní formaspolek, pobočný spolek
Datum založení1991
ZakladatelIgor Slatkovský
SídloBrno, ČeskoČesko Česko
Adresa sídlaBrno, Česko
Klíčoví lidéJan Závala
Charakteristika firmy
Službyvýchova, volnočasové aktivity pro děti a mládež
Mateřská společnostJunák – český skaut
Identifikátory
Oficiální webwww.skaut-kompas.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Junák – český skaut, středisko Kompas Brno (také JS Kompas Brno, „Patnáctka“ nebo 15. brněnské středisko Junáka) je organizační jednotkou Junáka a patří mezi největší brněnská skautská střediska. Skautské středisko Kompas je známé také pořádáním mnoha otevřených akcí (zejména sportovních turnajů) a kurzů pro budoucí skautské vedoucí.

Základní charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Na začátku roku 2015 čítala členská základna střediska cca 180 členů. Celkem 133 dětí se účastnilo pravidelných aktivit v rámci největšího brněnského dívčího skautského oddílu NIKA, druhého největšího brněnského chlapeckého oddílu ORION a v roce 2010 vzniklého oddílu LYNX.

Vedení střediska[editovat | editovat zdroj]

Činnost střediska řídí volená středisková rada v čele s vedoucím střediska, který je statutárním orgánem. V současné době stojí v čele střediska Jan Závala. Středisková rada je vrcholným orgánem střediska mezi sněmy, schází se zpravidla jednou za měsíc a rozhoduje většinou hlasů přítomných členů.

Profil a cíle střediska[editovat | editovat zdroj]

Středisko Kompas samo sebe v rámci profilu střediska charakterizuje pěti profilovými hesly:[1]

  • osobní rozvoj a podpora tvořivosti
  • zábava a zážitky v partě kamarádů
  • možnost vyniknout pro každého
  • zázemí na celý život – možnost mezinárodní spolupráce

Cílem střediska je podobně jako u jiných středisek Junáka výchova a všestranný rozvoj dětí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kompas vznikl na začátku 90. let 20. století a pod vedením brněnského pedagoga, středoškolského profesora fyziky Igora Slatkovského[2], se brzy zařadil mezi aktivní střediska Junáka.

Současné aktivity střediska[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2002 se v rámci aktivit střediska postavilo již pět hřišť pro děti z dětských domovů či stacionářů. Z vedoucích a odrostlých členů střediska a také z účastníků kurzů Rozrazil vyrostla skupina lidí, kteří věnují velkou část svého volného času stavbě prolézaček a výrobě hraček pro děti, které neměly tolik štěstí a nežijí stejný život jako ostatní. Až do roku 2006 probíhaly aktivity této skupiny pod záštitou střediska Kompas, od roku 2007 fungují pod novým občanským sdružením 8D[3]. V prostorách střediska Kompas proběhly semináře o ekologických projektech a Fair trade. Středisko se také dlouhodobě účastní sbírek Květinový den, KAPKA a Postavme školu v Africe.

Pod hlavičkou střediska se koná jeden z největších kurzů zabývajících se výchovou budoucích skautských vedoucích – Čekatelský lesní kurz Rozrazil. V roce 2012 se koná již 15. ročník tohoto kurzu.[1]

Otevřené akce[editovat | editovat zdroj]

Středisko Kompas otevírá své tábory i nečlenům střediska. Děti zde mají možnost se seznámit se skautským prostředím a zapadnout do fungujících družinek. Mezi další akce pro nejmladší děti patří turnaje v deskových hrách a turnaje v ufobale (hra podobná frisbee). Pro starší (zejména nad 15 let) je chystán volejbalový turnaj Vo zlatou hustilku a také turnaj v deskových hrách a v talířové (což je hra podobná frisbee hraná podle pravidel házené).

Jamboree[editovat | editovat zdroj]

V roce 2007 se 9 členů střediska zúčastnilo mezinárodního skautského Jamboree (celosvětové setkání skautů) v Anglii. Mezi jihomoravskými středisky mělo středisko Kompas na této akci největší zastoupení. Účastníci měli možnost setkat se se skauty a skautkami z celého světa, prohlédnout si Londýn, zúčastnit se celé řady zajímavých programů a vidět členy britské královské rodiny. Členové střediska Kompas se zúčastnili také Jaboree ve Švédsku v roce 2011, středoevropských Jamboree FÉNIX 1997, EUROCOR 1998, TATRACOR 2004, ORBIS 2006, evropských setkání Intercamp 2012 (v Německu), Intercamp 2013 (v Holandsku) a českého Jamboree s mezinárodní účastí KLÍČ 2008.

Skautský dům[editovat | editovat zdroj]

Od konce roku 2006 má středisko Kompas v pronájmu na 50 let rodinný dům v ulici Boženy Němcové v Králově Poli. Jedná se o třípodlažní stavbu s prostornou půdou, zahradou a dílnou. „Skautský dům“ je zázemím pro akce střediska a slouží rovněž jako ubytovna pro mladé lidi (nejen skauty), kteří zavítají na návštěvu Brna. Zázemí pro ně tvoří zatím kuchyň, koupelna a několik molitanů. Přespávají v některé z kluboven. Ve Skautském domě se pravidelně schází Brněnský klub deskových her. Skautský dům využívají oddíly ORION a NIKA. NIKA působí taktéž v brněnské čtvrti Medlánky. Oddíl LYNX má klubovnu v blízkých Ivanovicích.

Adresa skautského domu: Boženy Němcové 29, 612 00 Brno-Královo Pole

Významné osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Igor Slatkovský (15. ledna 196229. listopadu 1994) byl brněnský pedagog a skautský vůdce. Absolvoval pedagogickou fakultu University Jana Evangelisty Purkyně v Brně (1987) a posléze působil jako učitel fyziky na Gymnáziu na třídě kapitána Jaroše v Brně (19881994).

Byl zakladatelem a prvním vedoucím skautského střediska Kompas Brno. Působil také v okresní radě Junáka Brno-město a po revoluci pořádal první roverské akce v Brně. K příležitosti 10 let obnoveného skautingu v Brně (rok 2000) byl vybrán mezi 12 nevýznamnějších osobností historie brněnského skautingu.[2] Po jeho tragické smrti po něm byl pojmenován vzdělávací kurz pro skautské vedoucí – Jihočeská lesní škola Igora Slatkovského.[2]

Další významné osobnosti:

  • Radka Slatkovská – spoluzakladatelka střediska, dlouholetá vůdkyně dívčího oddílu a vedoucí střediska v letech 19951998 a 1999
  • Martin Pokorný – spoluzakladatel střediska a dlouholetý vedoucí 12. chlapeckého oddílu (nyní sloučený s oddílem ORION)
  • Lenka Sedláková – bývalá vedoucí dívčího oddílu a vedoucí střediska od roku 2005 do roku 2008
  • Martin Hovorka – bývalý vedoucí chlapeckého oddílu Orion a vedoucí střediska od roku 2008 do roku 2013

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Výroční zpráva střediska za rok 2006[nedostupný zdroj]
  2. a b c Článek o Igoru Slatkovském od předsedy Brněnské rady Junáka. brno.skauting.cz [online]. [cit. 2010-10-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-06-21. 
  3. Reference na stránkách centra 8D. www.centrum8d.cz [online]. [cit. 2008-05-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2008-04-30. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]