Polabské národopisné muzeum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Skanzen Přerov nad Labem)
Polabské národopisné muzeum
Údaje o muzeu
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Polabské národopisné muzeum (též Skanzen Přerov nad Labem) je oficiální název nejstaršího[1] českého skanzenu lidové architektury, který sídlí v středočeském Přerově nad Labem. Je jednou z expozic Polabského muzea v Poděbradech. Založil jej okolo roku 1900 majitel místního panství - rakouský arcivévoda Ludvík Salvátor Toskánský.[2] Jedná se o čtvrtý nejstarší skanzen v Evropě s výjimkou severských zemí.[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Staročeská chalupa v Přerově nad Labem
Skanzen v Přerově nad Labem
Skanzen v Přerově nad Labem - interiér
Sluneční hodiny na Panské myslivně

Historie muzea začíná v roce 1895, kdy majitel zdejšího zámkutoskánský Habsburk arcivévoda Ludvík Salvátor – zakoupil pro účely národopisného muzea bývalou panskou kovárnu č.p. 19 a zpřístupnil v ní veřejnosti expozici o životě v Polabí.

Na tuto aktivitu navázalo v roce 1967 Polabské muzeum, které zde založilo záchranný skanzen polabské lidové architektury. Do současné doby bylo do skanzenu o rozloze necelých 2 hektarů přeneseno celkem 30 objektů (9 chalup, 4 špýchary a další drobnější roubené stavby a lidové památky). V jednotlivých budovách jsou umístěny tematické výstavy mapující narození dítěte a jeho křtiny, domácí pečení chleba, perníku a marcipánu, mlékařství, kořenářství, duchovní život, lidovou módu a umění, stavitelství, zpracování zrna a historii mlynářství, praní prádla ve starých časech, kamna a kamínka v domácnostech, lidové léčení nebo chmelařství a vinařství na Nymbursku. Ovocný sad dotváří malou včelařskou expozici se skupinkou vyřezávaných úlů.

Budovy Polabského národopisného muzea[editovat | editovat zdroj]

  • Staročeská chalupa

Chalupa pochází z 18. století. Jedná se o bývalou přerovskou kovárnu, která patřila až do konce 19. století zdejším kovářům a rychtářům Bělíkům. V roce 1895 ji koupil Ludvík Salvátor Toskánský, který zde začátkem 20. století zpřístupnil expozici pojednávající o životě v Polabí. V roce 1922 zde pražské Národní divadlo uvedlo operu Bedřicha Smetany Prodaná nevěsta. Původní expozice se zachovala až do začátku druhé světové války, kdy bylo muzeum uzavřeno.

  • Panská myslivna

Jedná se o patrový kamenný dům s jednoduchou klasicistní fasádou z poloviny 19. století. Unikátní jsou sluneční hodiny umístěné nad bránou.

Budoucnost muzea - rozšíření o zámek[editovat | editovat zdroj]

Zřizovatel přerovského skanzenu - Středočeský kraj - do budoucna uvažuje o rozšíření expozice do budovy vedle stojícího přerovského zámku. Zámek je nyní ve vlastnictví Českého rozhlasu. Součástí zamýšlené expozice by byl návštěvnický okruh V zámku a podzámčí a rozsáhlá připomínka života a díla Ludvíka Salvátora Toskánského.[4]

Otevírací doba[editovat | editovat zdroj]

Ve skanzenu mají otevřeno od dubna do října celý týden mimo pondělí od 9 do 17 hodin, v předvánočním a předvelikonočním období jsou tu zvláštní výstavy lidových zvyků spojených s těmito svátky.

Skanzen ve filmu[editovat | editovat zdroj]

Objekty skanzenu se objevily v několika filmech a pohádkách:

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Nejstarší skanzen na lidova-architektura.cz. www.lidova-architektura.cz [online]. [cit. 2012-08-21]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-04-26. 
  2. Ludvík Salvátor Toskánský a skanzen. www.lidova-architektura.cz [online]. [cit. 2012-08-21]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-06-19. 
  3. Čtvrtý nejstarší skanzen v Evropě mimo severské země
  4. Články "Český rozhlas nabídl zámek v Přerově nad Labem kraji" a "Bude mít Přerov muzeum?"

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]