Skandál v Čechách

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skandál v Čechách
Ilustrace z roku 1891, Sidney Paget
Ilustrace z roku 1891, Sidney Paget
AutorArthur Conan Doyle
Původní názevA Scandal in Bohemia
ZeměSpojené království
Jazykangličtina
Žánrdetektivní povídka
Datum vydání1891
Předchozí a následující dílo
Spolek ryšavců
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skandál v Čechách je první z 56 povídek o Sherlocku Holmesovi publikovaných v The Strand Magazine a první holmesovská povídka ilustrovaná Sidney Pagetem. Byla vydána v souboru povídek Dobrodružství Sherlocka Holmese, kterému předchází romány Studie v šarlatové a Podpis čtyř. Je to jediná povídka, kde se objeví známá postava Irene Adlerová.

Povídka byla poprvé publikována 25. června 1891.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Když čerstvě ženatý Dr. John Watson navštíví Holmese, zrovna přichází muž, který se představí jako Hrabě Von Kramm, zprostředkovatel zámožného klienta. Holmes ihned dedukuje, že se jedná o Wilhelma Gottsreicha Sigismonda von Ormstein, velkovévodu z Cassel-Felstein a českého krále. Když si klient uvědomí, že Holmes prohlédl jeho převlek, svléká masku.

Ukazuje se, že český král je zasnoubený se skandinávskou princeznou, ale před pěti lety měl románek s operní pěvkyní Irene Adlerovou a obává se, že kdyby to zjistila konzervativní rodina jeho budoucí ženy, svatbu by odvolali. Irene má však uschovanou jejich společnou fotografii a dopisy a ačkoli se je král mnohokrát snažil získat (například Irene nechal ukrást zavazadla, nařídil podřízeným vloupat se k ní nebo se je snažil odkoupit), nepodařilo se mu to. Irene mu řekla, že v den, kdy budou ohlášeny jeho zásnuby, fotografii zveřejní a tak je na Holmesovi, aby fotografii získal.

Král řekne Holmesovi, že fotografie je příliš velká na to, aby ji Irene nosila u sebe, takže se musí dostat k ní domů. Také mu dá na okamžité výlohy tisíc liber a říká, že by se vzdal svého území, jen aby fotografii získal.

Příští ráno jde Holmes v převleku k Irene a zjistí, že Irene pravidelně navštěvuje právník Godfrey Norton. Přichází i tohoto dne, nastoupí do drožky a nechá se odvést do kostela svaté Moniky na Edgware Road. Za chvilku to samé udělá i Irene a Holmes je následuje. Při příjezdu Holmese kdosi vtlačí do kostela a on se náhodou stane svědkem na jejich svatbě.

Když se opět setká s Watsonem, směje se a Watson se ptá čemu. Začne mu vyprávět, co se mu právě přihodilo a říká, že to bylo velmi komická situace. Také se ptá Watsona, zda mu chce pomoci se vloupat do Irenina bytu. Ten souhlasí.

Dojedou k jejímu domu a potkají několik tuláků, kteří se pokoušejí okrást Irene. Holmes se ji pokusil ochránit, oni ho zbijí, Irene Sherlocka z vděčnosti pouští k sobě domů netušíc, že vše byla jen léčka. Záhy Watson hodí do bytu dýmovnici a začne povykovat, že hoří. Jak Holmes očekával, Irene se hned vrhla po tom, co je jí nejdražší - fotografii s českým králem. Ukáže se, že požár byl planý poplach a ona ji vrátí na své místo.

Následujícího dne vše vypráví králi přesvědčen, že fotografie je stále na místě a budou ji moci odnést. Když ale přijedou na místo, najdou místo fotografie jen dopis, kde Irene píše, že Sherlocka hned poznala. S manželem se odstěhovali a král se nemusí bát, že fotografii zveřejní, protože je se svým mužem šťastná.

Když se král Sherlocka ptá, jak chce být odměněn, Sherlock požádá o Ireninu fotografii, kterou si ponechá jako vzpomínku na její moudrost a na to, jak ho svým důvtipem porazila žena.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku A Scandal in Bohemia na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]