Skalník rozkladitý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSkalník rozkladitý
alternativní popis obrázku chybí
Listy a plody skalníku rozkladitého
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheophyta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádrůžotvaré (Rosales)
Čeleďrůžovité (Rosaceae)
Rodskalník (Cotoneaster)
Binomické jméno
Cotoneaster divaricatus
Rehder & E.H.Wilson, 1912
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skalník rozkladitý (Cotoneaster divaricatus) je druh keře z čeledi růžovitých. Pochází z Číny, v mnoha oblastech světa včetně ČR se pěstuje jako okrasná dřevina a místy též zplaňuje.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Mladé větvičky a květy

Je to opadavý, rozložitě rostoucí keř, dosahující výšky 1–3 metry a zhruba podobné šířky. Větve rostou zpočátku vzpřímeně, později do plochy, mladé větvičky jsou hnědofialové, řídce či hustě chlupaté. Střídavě vyrůstající celokrajné listy jsou zhruba 1–3 cm dlouhé, krátce řapíkaté, obvejčité nebo eliptické, vždy s výraznou špičkou; svrchu jsou leskle tmavě zelené, zespodu zpočátku chlupaté, později olysávající. Žilnatina je mírně vyniklá. Na podzim se zbarvují do oranžových až červených odstínů. Květy jsou drobné, narůžovělé, s korunními plátky směřujícími vpřed; uspořádány jsou v chocholičnatých květenstvích po 2–4. Plody jsou soudkovité temně červené malvičky obsahující 1–3 (obvykle 2) semena.[1][2]

Rozšíření a ekologie[editovat | editovat zdroj]

Skalník rozkladitý pochází původně z centrální a západní Číny, kde roste na skalnatých svazích, ve strouhách, v křovinách a světlejších lesích.[2] Na půdu i vláhu je nenáročný, roste na slunci i v polostínu.[3] Jako okrasný keř byl postupně rozšířen do mnoha zemí světa, kde místy zplaňuje. V České republice byl od roku 2012 mimo kulturu nalezen na několika místech, například v Brně a okolí, v Mikulově, v Praze-Klánovicích, na Frýdeckomístecku nebo v jihozápadních Čechách.[4][5]

Zplanělý keř skalníku rozkladitého v podzimním zbarvení

Využití[editovat | editovat zdroj]

Bývá pěstován jako nenáročná okrasná dřevina, atraktivní především podzimním zbarvením listů a bohatou násadou červených plodů, vytrvávajících na větvích dlouho do podzimu. Květy jsou spíše nenápadné, poskytují však dobrou pastvu včelám, plody jsou vítaným zpestřením jídelníčku pro ptáky.[3] Poněkud netvárný rozložitý vzrůst lze korigovat řezem, který skalníky dobře snáší. Lze jej pěstovat jako živý plot, ve větších zahradách a parcích i jako solitéru či porost, který se dobře vyjímá v sousedství borovic, dřišťálů nebo bříz.[6]

Možnost záměny[editovat | editovat zdroj]

Podobný je velmi často pěstovaný skalník rozprostřený (Cotoneaster horizontalis), který je ovšem stálezelený či pouze částečně opadavý, dále se liší na konci zaoblenými listy zakončenými štětinkou a také výrazně nižším, rozložitějším růstem, s hustými, vodorovně rozloženými větvemi formujícími výraznou strukturu „rybí kostry“. Jeho malvice jsou kulovité, jasně červené.[7]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Cotoneaster divaricatus | Landscape Plants | Oregon State University. landscapeplants.oregonstate.edu [online]. [cit. 2019-10-30]. Dostupné online. 
  2. a b Cotoneaster divaricatus in Flora of China @ efloras.org. www.efloras.org [online]. [cit. 2019-10-30]. Dostupné online. 
  3. a b Cotoneaster divaricatus Spreading Cotoneaster PFAF Plant Database. pfaf.org [online]. [cit. 2019-10-30]. Dostupné online. 
  4. Cotoneaster divaricatus – skalník rozkladitý | Pladias: Databáze české flóry a vegetace. pladias.cz [online]. [cit. 2019-10-30]. Dostupné online. 
  5. Kaplan, Zd. et al. Klíč ke květeně České republiky. Academia, Praha 2019, s. 513
  6. MENCLOVÁ, Alena. Téma z diskuze: Skalníky, keře mnoha podob. Abecedazahrady.cz [online]. [cit. 2019-10-30]. Dostupné online. 
  7. Flora of New Zealand | Taxon Profile | Cotoneaster divaricatus. www.nzflora.info [online]. [cit. 2019-10-30]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]