Skálovkovití

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSkálovkovití
alternativní popis obrázku chybí
Skálovka
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenklepítkatci (Chelicerata)
Třídapavoukovci (Arachnida)
Řádpavouci (Araneae)
Podřáddvouplicní (Labidognatha)
NadčeleďClubionoidea
ČeleďSkálovkovití (Gnaphosidae)
Pocock, 1898
Areál rozšíření
rody
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skálovkovití (Gnaphosidae) jsou čeledí pavouků, kterých je zatím známo 2162 druhů začleněných do 122 rodů. V české přírodě se vyskytuje 72 druhů z celkem 18 rodů.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Velikosti jednotlivých druhů velmi kolísají. Pohybují se od 2 do 19 mm. Základním rozpoznávacím znakem této čeledi je uspořádání očí do dvou příčných řad po čtyřech, zadní pár bývá oválného tvaru a má redukované čočky. Velmi charakteristickým znakem je též uspořádání snovacích bradavek - přední pár je nejmohutnější, má válcovitý tvar a jeho bradavky jsou od sebe odděleny nejméně o svoji šířku. Zbarvení je většinou tmavé, šedohnědé, často až černé, zadeček bývá u některých druhů světlý až krémový.

Způsob života[editovat | editovat zdroj]

Skálovkovití jsou obyvateli epigeonu (prostředí povrchu půdy, které obývá velké množství členovců). Přes den se ukrývají pod kameny a dřevem, kde si budují tenkostěnné pavučinové komůrky, v nichž dochází ke svlékání a páření pavouků. Ze svých úkrytů vylézají převážně v noci, jen některé druhy i ve dne. Kořist loví aktivně, bez pomoci lapací sítě.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Dospělý samec vyhledá pavučinový úkryt obvykle ještě nedospělé samice, v jejím příbytku počká do jejího posledního svleku, po kterém se stane pohlavně dospělá a ihned ji oplodní - ve chvíli, kdy mu není po svlékání nebezpečná. V pavučinovém zámotku pak samička hlídá plochý kokon pavučinami připředený ke svému podkladu.

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BUCHAR, Jan. KŮRKA Antonín. Naši pavouci. Academia : Praha 2001.
  • KŮRKA Antonín, ŘEZÁČ Milan, MACEK Rudolf, DOLANSKÝ Jan. Pavouci České republiky. Academia : Praha 2015.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]