Skákavka velká

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSkákavka velká
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Podkmenklepítkatci (Chelicerata)
Třídapavoukovci (Arachnida)
Řádpavouci (Araneae)
Čeleďskákavkovití (Salticidae)
RodMarpissa
Binomické jméno
Marpissa muscosa
(Clerck 1757)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skákavka velká (Marpissa muscosa) je druh pavouka z čeledi skákavkovití.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Samice dorůstají délky až 11,5 mm, samci 7,5–8 mm.[1][2] Patří mezi největší skákavky žijící v ČR.[2] Základní zbarvení je šedohnědé, hlavohruď je světle ochlupená s podélnými proužky světlých chloupků na bocích, v oblasti očí o něco tmavší. Samice mají pod očima příčný žlutobílý nebo oranžový proužek. Protáhlý zadeček je mírně zploštělý, skvrnitý, u samic s tmavě ohraničenou centrální páskou, která je u některých jedinců světlejší a u jiných naopak tmavší než okolí. Podél ní leží hnědavá políčka. Zboku je zadeček někdy téměř černý. Kresba samců je kontrastnější, vpředu s hnědou centrální skvrnou a třemi vlnitými příčnými proužky. Konec zadečku je světlý. Nohy jsou tmavě pruhované a světle ochlupené. Přední nohy jsou tmavší a u samců výrazně mohutnější. Makadla samců jsou šedohnědá, makadla samic hnědě a šedobíle kroužkovaná.[1][2][3]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o palearktický druh rozšířený v Evropě a Asii. V České republice se vyskytuje roztroušeně na celém území, na jižní Moravě hojně.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Vyskytuje se v nižších polohách, v České republice byla nalezena do nadmořské výšky 550 m (nejhojněji 150 až 200 m).[4] Obývá okraje lesů (především doubrav a borů), lesostepi, rašeliniště a vřesoviště. Někdy také v blízkosti lidských sídel. Často na kmenech stromů, dřevěných plotech nebo na zdech budov. Nejčastěji se s dospělci venku setkáváme od dubna do září. Dospělci přezimují.

Zhotovuje si úkryt pod odchlíplou kůrou stromů, plotů, nebo kůlů. Těchto úkrytů se může nacházet až 100 na jednom místě. Je aktivní ve dne za slunečného počasí, kdy aktivně pátrá po kořisti, kterou loví skokem.[1][2]

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Samci na jaře (obvykle v květnu) předvádí takzvaný zásnubní tanec, kdy upoutávají pozornost samice kýváním předních nohou. Ke kopulaci dochází v pavučinové komůrce samce. Samice následně upřede pod kůrou vlastní bílou pavučinovou komůrku, ve které vytvoří několik plochých kokonů, které hlídá až do vylíhnutí mláďat. Těchto kokonů může být i pět v jedné komůrce, a na jednom místě také může být více samic s kokony. Mláďata dospívají v dalším roce a poté přezimují jako dospělci.[1][2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Marpissa muscosa na anglické Wikipedii a Марписса мшистая na ruské Wikipedii.

  1. a b c d KŮRKA, Antonín. Pavouci České republiky. Praha: Academia, 2015. S. 558–559. 
  2. a b c d e MACHAČ, Ondřej. Marpissa muscosa - skákavka veliká. www.naturabohemica.cz [online]. 2017 [cit. 2021-04-03]. Dostupné online. 
  3. Marpissa muscosa – Wiki der Arachnologischen Gesellschaft e. V.. wiki.arages.de [online]. [cit. 2021-04-03]. Dostupné online. (německy) 
  4. Marpissa muscosa (Clerck, 1757) [skákavka velká]. Česká arachnologická společnost [online]. [cit. 2021-04-03]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]