Skákavka stužkovitá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSkákavka stužkovitá
alternativní popis obrázku chybí
Skákavka stužkovitá
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Třídapavoukovci (Arachnida)
Řádpavouci (Araneae)
Čeleďskákavkovití (Salticidae)
RodPhlegra
Binomické jméno
Phlegra fasciata
(Hahn, 1826)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skákavka stužkovitá (Phlegra fasciata) je druh pavouka z čeledi skákavkovití (Salticidae).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Skákavka stužkovitá měří 5 až 8 mm v případě samic a 5 až 7 mm v případě samců. Hlavohruď na délku činí 2 až 2,5 mm.[1] Základní zbarvení je černé, se světle hnědými chloupky. U druhu se nicméně ve zbarvení objevuje určitý pohlavní dimorfismus: zatímco samice se vyznačují světlými a tmavými linkami na hlavohrudi i zadečku, samci většinou nemají podobný výrazný vzor, bývají celí černohnědí a jejich pruhy jen málo zřetelné. Tmavé a nevzorované jsou u samců rovněž kráčivé končetiny a makadla, ačkoli poslední články končetin mohou být načervenalé. Samice rozvíjí na končetinách a makadlech naproti tomu kroužkovaný vzor. Druh může být zaměněn s ostatními skákavkami rodu Phlegra, jako je skákavka úzkopásá (Phlegra bresnieri).[2]

Biologie[editovat | editovat zdroj]

Skákavka stužkovitá je druhem palearktické oblasti, přičemž je široce rozšířena v mírném pásu Eurasie.[1] Severoamerické populace byly povýšeny na samostatný druh Phlegra hentzi.[3] V Česku je skákavka stužkovitá hojný druh s roztroušeným výskytem v nižších a středních nadmořských výškách. Skákavky obývají travnatá stanoviště, především suššího charakteru (písčité půdy s řídkou vegetací, stepi, lesostepi, lesní okraje, sušší louky, vřesoviště, okraje cest, někdy též pískovny, lomy aj.). Jde o aktivní lovce, kteří především za slunného počasí pátrají po hmyzu na zemi a nízké vegetaci. Vajíčka samice kladou do bílých vakovitých kokonů, o něž pečují.[1][2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c MACHAČ, Ondřej. Phlegra fasciata - skákavka stužkovitá [online]. Natura Bohemica, 2021-10-07 [cit. 2022-08-15]. Dostupné online. 
  2. a b KŮRKA, Antonín; ŘEZÁČ, Milan; MACEK, Rudolf; DOLANSKÝ, Jan. Pavouci České republiky. dotisk 2019. vyd. Praha: Academia, 2015. S. 566–568. 
  3. BRADLEY, R. A. Common Spiders of North America. Berkeley: University of California Press, 2019. 288 s. Dostupné online. ISBN 0520315316, ISBN 9780520315310. Kapitola Family Salticidae (Jumping Spiders), s. 201. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]