Sjednocení (román)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sjednocení
AutorJeri Taylor
Datum vydání1991
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sjednocení je český název knihy, jejímž autorem je Jeri Taylor a náleží literatuře žánru science-fiction z fiktivního světa Star Trek. Svými postavami i dějem náleží k televiznímu seriálu Star Trek: Nová generace. Originál knihy, z něhož byl pořízen český překlad, má anglický název Unification a pochází z roku 1991.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Místem děje je kosmická loď Enterprise cestující vesmírem v 24. století. Na její palubě žije tisíc lidí. Kapitánem lodi je Jean-Luc Picard, pomáhají mu na velitelském můstku první důstojník William Riker, android Dat, lodní poradkyně Deanna Troi, slepý poručík šéfinženýr Geordi La Forge, šéf bezpečnosti Worf z Klingonu. U tohoto příběhu je jednou z hlavních postav Spock z Vulkánu, postava známá z předchozích, původních dílů Star Treku.

Enterprise vedená kapitánem Picardem je vyslána na utajenou misi s cílem objasnit zmizení, možnou dezerci vyslance Spock. Picard se seznamuje se situací na Spockově rodné planetě Vulkánu u jeho rodičů (Sarek umírá) a pak se prostřednictvím Klingonů nechá spolu s Datem dopravit v dokonalém přestrojení na Romulus. Tady skutečně objeví Spocka, který spolupracuje s tamním podzemním hnutím. Oba důstojníci Federace i Spock jsou však zatčeni romulanskou komandérkou Selou, která připravuje plán na dobytí Vulkánu silou. Ze zajetí však brzy uniknou a ve spolupráci s posádkou Enterprise útok Romulanských sil překazí. Spock pak na Romulusu zůstává, aby pokračoval v misi spojování Romulanů s Vulkánci, kteří mají společný původ.

České vydání knihy[editovat | editovat zdroj]

Do češtiny knihu přeložil Matouš Ibl a vydalo ji poprvé v roce 1995 nakladatelství X-EGEM, s.s.o z Prahy.[1]. Brožovaná kniha má 230 stran vč.reklam, typický styl (graficky i formátem) obálky pro celou edici Star Trek Nová generace. Na obálce jsou použity kresby Chrise Achiulleose.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. TAYLOR, Jerri. Sjednocení. Praha: X-EGEM, 1995. ISBN 80-85395-92-4. Kapitola Titáž, s. 229. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]