Miranda NG

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Sitelib)
Miranda NG
Logo
Miranda NG
Miranda NG
VývojářMiranda NG Project
Aktuální verze0.96.1 (2022-06-02)
Operační systémMicrosoft Windows
Platformax86
x86_64
LicenceGPL
Webmiranda-ng.org
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Miranda IM
Logo
Miranda IM
Miranda IM
VývojářMiranda IM Project
Poslední vydání0.10.80.0 (2018-04-25)
Aktuální verze0.96.4.1 (8. února 2024)
Operační systémMicrosoft Windows
Platformax86
x86_64
LicenceGPL
Websourceforge.net/projects/miranda
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Miranda IM je aplikace pro komunikaci a Instant Messaging, podporující celou řadu protokolů, který je určený pro 32bitové verze Windows a od verze 0.9 byla přidána i oficiální 64bitová verze pro Windows.[1] Jedná se o open source a free software. Díky tomu, že používá málo operační paměti, běží rychle i na starších PC. Její filozofií je rozbalit a používat – což je výhodné např. na počítačích, kde uživatel nemá práva k instalaci programů či chce mít své povídátko vždy u sebe, např. na USB flash disku (pokud se nepoužívá mnoho pluginů, tak dokonce i na disketě).

Oproti svým konkurentům má výhodu, že je velmi jednoduchá na používání, přehledná, snadno se instaluje a nezobrazuje ani žádná reklamní okna ani bannery, takže při chatování nic neruší.

V roce 2012 vznikl nezávislý fork pod názvem Miranda NG ("New Generation"). Oficiální webové stránky Miranda IM přestaly v srpnu 2019 fungovat.[2]

Lokalizace[editovat | editovat zdroj]

Jednou z nesporných výhod pro neanglicky mluvící uživatele je to, že Miranda má po instalaci správného lokalizačního balíčku i rozhraní v jiném jazyce, včetně češtiny.

Pluginy[editovat | editovat zdroj]

Plugin je doplněk původního programu, který programu přidá další možnosti. Miranda jako taková má pouze nejzákladnější funkce a další si lze přidat ručně, takže na počítači je jen to, co uživatel potřebuje.

Hledání a instalace pluginů[editovat | editovat zdroj]

Všechny pluginy jsou soustřeďovány na jedno místo, kde lze najít v menu seznam všech pluginů, které na webu jsou ke stažení a jejichž seznam je značně obsáhlý. Na stránce funguje i vyhledávání kde podle zadaných slov se v databázi vyhledá ty pluginy, které svým názvem zadání odpovídají. Stažené a případně rozbalené pluginy (soubory DLL) stačí nakopírovat do složky „Plugins“ v adresáři Mirandy a poté je případně aktivovat v nastavení v příslušném menu (v české verzi to jsou „Doplňky“).

Výhody pluginů[editovat | editovat zdroj]

Miranda je díky pluginové politice velice flexibilní. Na výběr je okolo 500 pluginů, které jsou také zdarma. Díky filosofii, že pluginy vytváří prakticky kdokoliv, se Miranda a její služby velice rychle rozšiřují, samozřejmostí je například chat přes Skype, Jabber, MSN, RSS, ICQ.

Pluginy umožňují používat i různé skiny Mirandy. Mnohé z nich program udělají přehlednějším a použitelnějším. To se týká především samotného komunikačního okna.

Nevýhody pluginů[editovat | editovat zdroj]

Mezi nevýhody pluginů patří (paradoxně) jejich množství, které měně zkušeným uživatelům může připadat matoucí, jak při jejich hledání (najít v dlouhém seznamu ten správný) tak i při následné správě. A také nezávislost původního programu na pluginech někdy může vést ke konfliktu, kdy po aktualizování samotného messangeru dojde k nekompatibilitě s některým z pluginů, či někdy naopak může aktualizovaný plugin vyžadovat novější verzi messangeru než jakou aktuálně uživatel má.

V takovém případě je nutné najít si novější verzi samotné Mirandy (na oficiálních stránkách Mirandy je vždy ke stažení nejnovější verze) nebo pluginu, která je s novou verzí samotného programu již kompatibilní. Výjimečně se může stát, že buď ještě nová verze pluginu nebyla vytvořena a nebo že na vývoji daného pluginu se již nepracuje.

Těmto problémům s náhlou nekompatibilitou lze předejít průběžnou aktualizací Mirandy i jednotlivých pluginů, pro niž dokonce existuje plugin, který přes internet kontroluje zda pro používané pluginy neexistuje nová verze a pak na novou verzi uživatele upozorní a nabídne aktualizování.

Příklad pluginů[editovat | editovat zdroj]

  • Sitelib – plugin pro sledování síťového provozu „uvnitř“ aplikace; umí zobrazit, na kterých portech probíhá komunikace s ostatními účastníky a zobrazí IP adresy počítačů s navázanými spojeními

Podporované protokoly[editovat | editovat zdroj]

Podporované řady Windows[editovat | editovat zdroj]

Miranda Pack[editovat | editovat zdroj]

Miranda Pack je připravený a nakonfigurovaný balíček Mirandy tak, aby uživateli nejvíce vyhovoval. Zkoumání velkého množství dostupných pluginů může být často velmi zdlouhavým a náročným procesem. Mnoho nadšenců připravuje takovéto Miranda Packy, aby snížila uživatelům starosti s poměrně komplikovanou konfigurací. Díky packům popularita Mirandy stále stoupá.

Nejznámější Miranda Packy[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. [1], Nová Miranda IM 0.9 s podporou 64bitových operačních systémů.
  2. Wayback Machine – http://www.miranda-im.org/

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]