Singletonova mez

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Singletonova mez pojmenovaná po Richardu Collomovi Singletonovi je v teorii kódování relativně hrubá horní mez velikosti libovolného blokového kódu s délkou bloku , velikostí a minimální vzdáleností . Je také známa jako Joshiho mez.[1] Její existenci dokázal Joshi 1958 a ještě dříve Komamiya 1953.

Tvrzení[editovat | editovat zdroj]

Minimální vzdálenost množiny kódových slov délky je definována jako kde je Hammingova vzdálenost mezi a . Výraz reprezentuje maximální počet možných kódových slov v -árním blokovém kódu délky a minimální vzdálenosti .

Singletonova mez pak říká, že

Důkaz[editovat | editovat zdroj]

Nejdříve je třeba si uvědomit, že počet -árních slov délky je , protože každé písmeno v takovém slově může nabývat jedné z různých hodnot nezávisle na zbývajících písmenech.

Nechť nyní je libovolný -ární blokový kód minimální vzdálenosti . Zřejmě všechna kódová slova jsou různá. Pokud zúžíme kód vymazáním prvních písmen každého kódového slova, pak všechna výsledná kódová slova musí stále být po dvou různá, protože všechna původní kódová slova v mají Hammingovu vzdálenost alespoň . Velikost upraveného kódu je tedy stejná jako velikost původního kódu.

Nově získaná kódová slova budou mít všechna délku a tedy jich může existovat nejvýše . Protože kód byl libovolný, tato mez musí platit i pro největší možný kód s těmito parametry, tedy:[2]

Lineární kódy[editovat | editovat zdroj]

Pokud je lineární kód s délkou bloku , velikostí a minimální vzdáleností nad konečným tělesem s prvky, pak maximální počet kódových slov je a ze Singletonovy meze plyne: , takže což se obvykle píše[3]

V případě lineárního kódu lze použít jiný důkaz Singletonovy meze pozorováním, že hodnost kontrolní matice je .[4] Jiný jednoduchý důkaz vyplývá z pozorování, že řádky jakékoli vytvořující matice ve standardním tvaru mají váhu nejvýše .

Historie[editovat | editovat zdroj]

Obvyklou citací pro tento výsledek je Singleton 1964, ale důkaz podal již Joshi 1958. Podle Welsh 1988, p. 72 lze výsledek nalézt v článku Komamiya 1953.

MDS kódy[editovat | editovat zdroj]

Lineární blokové kódy, pro které je v Singletonově mezi dosažena rovnost, se nazývají MDS kódy (kódy separabilní s maximální vzdáleností, anglicky maximum distance separable codes). K takovým kódům patří kódy, které mají pouze dvě kódová slova (slovo tvořené samými nulami a slovo tvořené samými jedničkami, která mají minimální vzdálenost ), kódy, které používá všech (minimální vzdálenost 1), kódy s jediným paritním symbolem (s minimální vzdáleností 2) a jejich duální kódy. Tyto kódy se často nazývají triviální MDS kódy.

Pro binární abecedu existují pouze triviální MDS kódy.[5][6]

K netriviálním MDS kódům patří Reedovy–Solomonovy kódy a jejich rozšířená verze.[7][8]

MDS kódy jsou důležitou třídou blokových kódů, protože pro pevné a mají největší funkcionalitu opravy a detekce chyb. Existuje několik způsobů jak charakterizovat MDS kódy, které popisuje následující věta.[9]

Věta[editovat | editovat zdroj]

Nechť je lineární [] kód nad . Pak následující tvrzení jsou ekvivalentní:

  • je MDS kód.
  • Každých sloupců generující matice je lineárně nezávislých.
  • Každých sloupců kontrolní matice je lineárně nezávislých.
  • je MDS kód.
  • Jestliže je generátorová matice ve standardním tvaru, pak každá čtvercová podmatice je regulární.
  • Je-li dáno souřadnicových pozic, existuje kódové slovo (s minimální váhou), jehož nosičem jsou právě tyto pozice.

Z posledního z těchto tvrzení vyplývá díky MacWilliamsově identitě explicitní vzorec pro úplné rozdělení vah MDS kódu, který popisuje následující věta.[10]

Věta[editovat | editovat zdroj]

Nechť je lineární [] MDS kód over . Jestliže označuje počet kódových slov v váhy , pak

Hrany v projektivní geometrii[editovat | editovat zdroj]

Lineární nezávislosti sloupců vytvořující matice MDS kódu připouští konstrukci MDS kódů z objektů v konečné projektivní geometrii. Nechť je konečný projektivní prostor (geometrické) dimenze nad konečným tělesem . Nechť je množina bodů v tomto projektivním prostoru reprezentovaných homogenními souřadnicemi. Vytvoříme matici velikosti jejíž sloupce jsou homogenními souřadnicemi těchto bodů. Pak<platí následující věta.[11]

Věta[editovat | editovat zdroj]

je (prostorová) -hrana právě tehdy, když je generátorová matice MDS kódu nad .

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. KEEDWELL, A. Donald; DÉNES, József. Latin Squares: New Developments in the Theory and Applications. [s.l.]: Elsevier, 1991-01-24. Dostupné online. ISBN 0-444-88899-3. S. 270. 
  2. Ling a Xing 2004, p. 93.
  3. Roman 1992, p. 175.
  4. Pless 1998, p. 26.
  5. Vermani 1996, Proposition 9.2.
  6. Ling a Xing 2004, p. 94 Remark 5.4.7.
  7. MacWilliams a Sloane 1977, Ch. 11.
  8. Ling a Xing 2004, p. 94.
  9. Roman 1992, p. 237, Theorem 5.3.7.
  10. Roman 1992, p. 240.
  11. BRUEN, A.A.; THAS, J.A.; BLOKHUIS, A., 1988. On M.D.S. codes, arcs in PG(n,q), with q even, and a solution of three fundamental problems of B. Segre. Invent. Math.. Roč. 92, čís. 3, s. 441–459. DOI 10.1007/bf01393742. S2CID 120077696. Bibcode 1988InMat..92..441B. 

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Singleton bound na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]