Simulium

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxMuchnička
popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Třídahmyz (Insecta)
Řáddvoukřídlí (Diptera)
Čeleďmuchničkovití (Simuliidae)
Rodmuchnička (Simulium)
Latreille, 1802
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Muchnička (Simulium, české jméno je používáno pro více rodů)[1] je rod z čeledi muchničkovitých. Zahrnují několik stovek druhů ve 41 podrodech.[2] Jsou známé jako přenašeči onchocerkózy (říční slepota).

Sliny těchto much obsahují antikoagulanty, řadu enzymů a histamin a smíchány s krví zabraňují jejímu srážení, dokud ji muchnička nenasaje. Jde o thelmofága, kousnutí způsobují lokalizované poškození tkáně, a pokud je počet muchniček dostatečný, může pokousání vyvolat ztrátu krve a anémii.

Reakce hostitele na útok muchničky může zahrnovat systémová onemocnění, alergické reakce, nebo dokonce smrt, způsobenou především histaminem. U lidí je tato systémová reakce známá jako „muchničková horečka“ a je charakterizována bolestmi hlavy, horečkou, nevolností, adenitidou, generalizovanou dermatitidou a alergickým astmatem.

V balkánském folklóru[editovat | editovat zdroj]

V srbské mytologii existuje legenda o Ale (ženské bytosti spojené s krupobitím, šílenstvím a nemocí), která údajně zemřela v jeskyni poblíž pevnosti Golubac v okrese Požarevac ve východním Srbsku. Hnijící mrtvola této bytosti prý každé jaro vysílá roj golubackých much – jedinců druhu Simulium colombaschense. Skutečnost, že golubacká moucha je nenasytný krvežíznivec a přenašeč nemocí odpovídá charakteru Aly, zdůrazňuje její zhoubné až smrtonosné působení, zatímco legenda recipročně poskytuje folklórní vysvětlení geneze tak nepříjemného hmyzu.[3][4] Druhový název colombaschense je odvozen od názvu vesnice (ve významu holubník od slovanského golub holub, příbuzného s latinským columba - viz Columbidae). Během 18. století byl S. colombaschense známým hmyzím škůdcem Banátu.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Simulium na anglické Wikipedii.

  1. BioLib: Biological library. www.biolib.cz [online]. [cit. 2020-04-18]. Dostupné online. 
  2. Dostupné online. 
  3. Ramel, Gordon John Larkman (4 March 2007). "The Nematocera". Earth-Life Web Productions. Archived from the original on 6 August 2007. Citováno: 2007-08-21. (Beside biological data, the page mentions a legend on black flies from the Carpathians.)
  4. Karadžić, Vuk Stefanović (2005). Живот и обичаји народа српскога (in Serbian). Belgrade: Politika : Narodna knjiga. s. 276. ISBN 86-331-1946-3.
  5. Thompson, F. Christian (březen 2001). "The Name of the Type Species of Simulium (Diptera: Simuliidae): an historical footnote". Entomological News 112 (2): 125. retr 2011-04-08.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]