SimulationX

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
SimulationX
Logo
VývojářESI ITI GmbH
Aktuální verzeSimulationX 3.6 (30.09.2013)
Operační systémMicrosoft Windows
LicenceProprietary
Webhttp://www.simulationx.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

SimulationX[1] je CAE-software pro simulace fyzikálních systémů a technických zařízení v řadě oborů, je vyvinutý a komerčně provozovaný společností ESI ITI GmbH[2] z Drážďan v Německu. Vědci a inženýři z oblasti průmyslu a vzdělávání využívají tento software ve výpočtech, analýzách a virtuálních testech komplexních mechatronických systémů. Tento software modeluje na jedné platformě účinky různých komponent z řady oborů a zároveň zohledňuje jejich vzájemná působení a zpětné vazby. Jako odpověď na stoupající poptávku na systémové simulace zavedla firma ITI v roce 2000 následníka programu ITI-SIM, software SimulationX. Jednou z hlavních oblastí jeho využití je analýza stacionárních větvených pohonů, za jejíž řešení byla firma ITI v roce 2006 vyznamenána cenou AEI Tech Award[3] „Top Product of Powertrain Simulation“. Aktuální verze SimulationX 3.4 byla představena v červnu 2010.[4].

Podnik[editovat | editovat zdroj]

SimulationX je software vyvinutý firmou ESI ITI GmbH. V oblasti virtuálních inženýrských systémů jsou její hlavní aktivity ve vývoji standardních software, konzultační, inženýrské a programátorské činnosti. Hlavní sídlo firmy ITI je v Drážďanech v Německu. Podnik má celosvětovou působnost s rozsáhlou sítí dceřiných společností a distributorů. Uplatnění má software SimulationX nejen ve výuce, ale také ve výrobních podnicích, zejména v oblasti automobilového průmyslu, letectví, energetického průmyslu, strojírenství, loďařství, hornictví, ropného a plynárenského průmyslu, přesné mechaniky a v oblasti kolejové dopravy. Kromě toho má software mnohostranné použití i ve vědě a výzkumu.

Oblasti a knihovny[editovat | editovat zdroj]

Software podporuje funkce Windows a disponuje množstvím předdefinovaných elementů a připravených knihoven z různých fyzikálních oblastí. Tyto knihovny klasifikují modely podle jejich fyzikálních a užitných vlastností. K dispozici je více než 500 připravených modelů pro více než 11 oblastí využití. Funkce „drag and drop“ zjednodušuje a urychluje proces vytváření modelů. Hydraulické, pneumatické a elektrické pohony stejně jako řídící prvky lze ve víceprvkových systémech integrovat do téhož modelu. V průběhu výpočtu lze chování celého systému pozorovat a analyzovat a parametry mohou být online upravovány. Mezi uživateli po celém světě je software SimulationX znám svým uživatelsky příjemným grafickým prostředím, které umožňuje intuitivní a precizní vytváření komplexních modelů.

SimulationX-knihovny disponují:

  • Signálními členy: všeobecné signální prvky, zdroje signálu, lineární signální prvky, nelineární signální prvky, signální prvky diskrétní, zvláštní signální prvky, přepínače,
  • Mechanika: mechanika 1D (rotace, posuv), vícehmotová mechanika, CAD import přes STL,
  • Pohony: motory, spojky, převody, planetová ústrojí,
  • Elektrotechnická konstrukce a elektronika: elektronika (analogová), magnetismus, elektromotory, krokové motory,
  • Hydraulika a termodynamika: hydraulika (tlaková potrubí, nádoby, objemy, diferenční válce, škrcení, ventily, hydromotory, konstantní a proměnné), pneumatika (plyny a směsi), teplo-Fluid (jednofázové s kapalinami a plyny, dvoufázové s chladicími prostředky, chladicí přístroje, NIST, voda, vlhký vzduch, směsi plynů)
  • Speciální: Subsea knihovny: Subsea hydraulika, Subsea elektrotechnika, Offshore Handling[5]

Modelica[editovat | editovat zdroj]

SimulationX podporuje jazyk Modelica pro modelování a umožňuje provádět simulace vlastních (sub)reálných modelů.[6] Umožňuje provádět simulace modelů ze standardních knihoven softwaru Modelica nebo i z jiných programů založených na jazyku Modelica.

Rozhraní[editovat | editovat zdroj]

SimulationX disponuje otevřenými obsáhlými CAx-rozhraními k jiným programům různých využití, např..:

  • CAE
  • CAD (SolidWorks, PTC Pro/Engineer, Autodesk Inventor)
  • CAM, počítačová optimalizace (např. Isight, modeFRONTIER, OptiY)
  • FEA/FEM
  • CFD

Co-Simulation poskytuje obecná rozhraní pro napojení SimulationX k jiným CAE-prostředků s předdefinovanou nadstavbou pro speciální realizace. (MSC.Adams, Simpack, MATLAB/Simulink, Fluent, Cadmould etc.). Tato spojení umožňují přenos dat mezi těmito prostředky a simulačním software. Dále jsou k dispozici nástroje pro komplexní strukturovanou a systémovou analýzu (výpočet rovnováhy, vlastních frekvencí, tvarů kmitů, vstupní a výstupní analýza). OM-rozhraní umožňuje komunikaci mezi SimulationX a jinými aplikacemi Windows pro uživatelem definované Batch-průběhy, Embedded simulaci, rozbory parametrů a optimalizace.[7]

Code Export-Features podporují C-Code-generování pro bezprostřední integraci modelů, Hardware-in-the-Loop (HiL)-aplikací a Rapid Control Prototyping, Functional Mock-up Virtual Machine. Inženýři a vědci mohou pracovat s množstvím integrovaných nástrojů ve všech stupních systematického konstrukčního procesu. Spojením SimulationX s testovacími a simulačními platformami v reálném čase jako jsou LabVIEW, NI VeriStand, dSPACE, a SCALE-RT stoupá produktivita konstrukčního cyklu a značně se zkracuje čas zavedení výrobku do výroby..[8]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Product Website
  2. Homepage of ITI
  3. Homepage of the society of automotive engineers
  4. Homepage of ITI History. www.itisim.com [online]. [cit. 2013-12-16]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-01-17. 
  5. SimulationX Global Subsea Center
  6. Modelica Newsletter 02/2013. www.modelica.org [online]. [cit. 2013-12-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2013-12-16. 
  7. SimulationX Interfaces
  8. National Instruments Developer Zone

Externí vazby[editovat | editovat zdroj]