SimCity (videohra, 1989)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
SimCity
VývojářMaxis
VydavateléMaxis, Broderbund
DesignérWill Wright
ProgramátorWill Wright
VýtvarníkWill Wright
Herní sérieSimCity
PlatformyAmiga,

Amiga CDTV, Commodore 64, Amstrad CPC, Atari ST, BBC Micro Acorn Electron, Macintosh, PC, Super NES,

Spektrum ZX,
Datum vydání2. února 1989
ŽánrySimulace města, Strategie
Herní módyvideohra pro více hráčů
videohra pro jednoho hráče
Některá data mohou pocházet z datové položky.

SimCity je budovatelská strategie vyvinutá Willem Wrightem a vydána studiem Maxis. Hra měla nečekaný úspěch a položila základy budovatelských strategií. Až do vydání The Sims byla série nejprodávanější počítačovou sérií. Hra je zařazena mezi nejlepší hry všech dob.

Hratelnost[editovat | editovat zdroj]

Cílem SimCity je vybudovat a navrhnout město. Hráč může navrhnout komerční, průmyslové nebo obytné zóny, stavět různé budovy, měnit daňovou sazbu, budovat elektrickou síť, stavět dopravní systémy a podnikat mnoho dalších věcí potřebných k rozvoji města. Jakmile budou obyvatelé, známí jako "Simíci", stavět budovy v určité oblasti, mohou se rozhodnout stavět a modernizovat domy, bytové domy, lehké nebo těžké průmyslové budovy, komerční budovy, nemocnice, kostely a další stavby. Simíci se rozhodují na základě faktorů, jako je úroveň dopravy, elektrická energie, úroveň kriminality a blízkost jiných typů budov – například obytné oblasti vedle elektrárny se zřídkakdy ocení na nejvyšší úroveň bydlení. Ve hře jsou také scénáře.

Katastrofy[editovat | editovat zdroj]

  • Shození bomby
  • Oheň
  • Povodeň
  • Monstrum
  • Roztavení nukleárního reaktoru
  • Zřícení letadla
  • Vrak lodě
  • Tornádo
  • Ufo

Scénáře[editovat | editovat zdroj]

  • Bern, Švýcarsko, 1965 (Doprava)
  • Boston, USA, 2010 (Roztavení reaktoru)
  • Detroit, USA, 1972 (Zločin)
  • Dullsville, USA, 1900 (Nuda)
  • Hamburg, Německo, 1944 (Oheň)
  • Rio de Janeiro, 2047 (Globální oteplování)
  • San Francisco, 1906 (Zemětřesení 8. stupně)
  • Tokyo, Japonsko,1961 (Godzilla)

Historie[editovat | editovat zdroj]

Autorem a hlavní herní designér SimCity byl Will Wright, když byl ještě vývojářem nezávislých her.

Nápad[editovat | editovat zdroj]

Nápad na hru dostal Wright při hraní hry Raid on Bungeling Bay. V té hře hráč musí ovládat vrtulník, odstřelovat nepřátelská území a ničit továrny na zbraně. Během procesu vývoje vytvořil designér hry program na snadnou editaci map. Wright, fascinován tímto programem, začal věnovat mnohem více času vytvářením map než samotným hraním a zjistil, že ho vytváření map baví více než hra samotná. Později Wright přiznal, že po vytvoření nové základny ovládal pouze postavu letící ve vrtulníku a nikdy svoje základny nezničil.

Vývoj[editovat | editovat zdroj]

Wright rozhodl vylepšit editor map, který pak přeměnil na plnohodnotnou hru, kde hráč mohl vytvářet města a vybavit je infrastrukturou. V rozhovoru herní designér poznamenal, že chtěl přijít s novou hratelností, která by hráče nenutila dosáhnout určitého cíle, ale naopak umožnila člověku vytvořit požadovaný průběh událostí sám, což dává volnou ruku kreativitě.

Během vývoje SimCity se Wright začal zajímat o urbanismus a přečetl asi 50 knih na toto téma. Will také studoval dynamiku systému vyvinutou americkým vědcem Jayem Forresterem, která tvořila základ hratelnosti budoucí hry. Prostřednictvím hry se vývojář také rozhodl reflektovat své politické přesvědčení, například myšlenku podpory rozvoje veřejné dopravy nebo nesouhlasu s jadernou energií. Prezident studia Maxis (Jeff Braun) připustil, že hra ve skutečnosti podporuje politické programy. Wrightovi trvalo vytvoření hry asi 2 roky.

Simulace (vysvětlení)[editovat | editovat zdroj]

Na první pohled vypadá simulace města v SimCity jako složitý a dynamický proces. Je však založena na jednoduchých algoritmech, které Will Wright popisuje takto:

Sledování dynamiky systému vám umožní rozdělit ji z velké části na fondy a toky. Fondy jsou číselné subjekty, například počet obyvatel. A tok je rychlost změny parametru, například růst migrace nebo úmrtnost a míra plodnosti. Se dvěma takovými entitami můžete modelovat téměř cokoli.

Simulace města se (co se týče vlastností) podobá Conwayově hře života, kdy je na základě jednoduchých pravidel dosaženo komplexního a rozmanitého chování. V SimCity je simulace postavena na dvourozměrném poli buněk herního světa, z nichž každá má určitou sadu vlastností (úroveň znečištění, kriminalita, hodnota pozemků, atd.). . Během simulačních hodin jsou vlastnosti buněk v budoucnu měněny pomocí některých algoritmů. Znečištění se například může rozšířit do sousedních buněk a úroveň kriminality a znečištění může ovlivnit hodnotu půdy. Simulace vám umožní získat nové chování simulovaných makro objektů, v závislosti na základních pravidlech a daném stavu, například podle Willa Wrighta, jak jeho město rostlo, vnitrozemí bylo obklopeno průmyslovými a jinými objekty a v důsledku toho se změnilo na slumy

Katastrofy[editovat | editovat zdroj]

Zpočátku nebyly ve hře žádné katastrofy. Ale ukázka hry lidem v různých společnostech ukázala, že mnoho z nich po výstavbě města vzalo jediný nástroj pro zničení (buldozer, který byl vyroben k nápravě hráčových chyb) a začal demolovat budovy města. Bylo to pro ně zajímavé a příjemné, navzdory skutečnosti, že bylo mnohem obtížnější stavět než ničit. Protože se to stalo mnoha lidem, Will Wright se rozhodl zahrnout katastrofy do herní mechaniky

Dokončení[editovat | editovat zdroj]

Raná verze simulátoru se jmenovala Micropolis a byla v roce 1985 připravena pro domácí počítač Commodore 64. Přibližně v době, kdy byl Maxis založen, se objevily nové platformy Macintosh a Amiga a Will Wright s Jeffem Braunem se rozhodli přepsat hru právě pro tyto počítače. Za tímto účelem najali několik programátorů a ti hru přepsali do programovacího jazyka C. Později, po úspěšném vydání hry, se Maxis vrátil k již napsané verzi pro Commodore 64 a publikoval ji.

Vydání[editovat | editovat zdroj]

Navzdory skutečnosti, že hra byla připravena už v roce 1985, nemohla se dostat na trh počítačových her po dobu čtyř let. Wright se několik let neúspěšně pokoušel vyjednávat s různými vydavateli. Problém byl v tom, že Micropolis měla příliš nestandardní a složitou hratelnost. Z tohoto důvodu většina vydavatelů odmítla hru vydat ze strachu, že by prodeje Micropolisu selhaly.

Brzy se Jeff Braun, vlastník malé společnosti, začal zajímat o Wrightův projekt. Zaujala ho myšlenka Micropolis, okamžitě prodal svou společnost za 100,000 dolarů a v roce 1987 spolu s Wrightem založil studio Maxis. To z Willa Wrighta udělalo jeho nového partnera. Jeff souhlasil, že propojí své podnikání s rozvojem dalších budoucích herních projektů. Wright však spolu s Jeffem pokračoval v marných pokusech propagovat projekt vydavatelům her, dokud na jejich nabídku v roce 1988 nereagovalo vydavatelství Brøderbund, které souhlasilo s publikováním hry, ale pod podmínkou, že z každé kopie obdrží 20%. Členové společnosti také požadovali změnu názvu hry, protože název Micropolis byl považován za "nakažlivě vtipný". Pak Jeff Brown změnil název z Micropolis na SimCity. Brøderbund zároveň získal licenci na jinou hru vytvořenou společností Maxis (Skychase), kde hráč musí ovládat letadlo

V roce 1988 získal Brøderbund práva na distribuci SimCity, zatímco Will Wright dokončoval práci na vylepšené verzi hry. SimCity byla vydána v roce 1989 nejprve pro počítače Macintosh, Amiga, poté pro Commodore 64 a IBM PC. První vydání bylo 100 000 kopií.

Zpočátku nebyly prodeje vysoké, ale pozitivní recenze od kritiků a jednostránkový článek v časopise Newsweek prudce zvýšily prodej, první várka 100 000 kopií SimCity byla rychle vyprodáno a za první rok činily tržby 3 miliony dolarů.

Porty[editovat | editovat zdroj]

Verze hry SimCity
-/- Verze / Datum vydání Popis
Acorn 32-bit 1993
Amiga V.1.0 (2/2/1989) Vedle SimCity pro Macintosh to byla první komerčně vydáná verze SimCity. Běžel na jakékoli Amize s nejméně 512 kilobajty paměti a byl distribuován na jedné disketě.
V.2.0 Tato verze byla vylepšena o možnost přepínat sady dlaždic. Sada dlaždic se skládá ze všech obrázků, které hra používá k nakreslení města, a změnou sady dlaždic může hráč městu poskytnout jiný vzhled a pocit. Grafika podporuje až 64 barev v režimu Extra Halfbrite.

Díky této nové funkci vyžaduje SimCity alespoň 1 MB paměti, což je dvojnásobek původní verze.

Amiga CDTV 1991 Aby byla hra příjemnější při pohledu na vzdálenou televizi, tato verze hry ukazuje bližší pohled na město. Mezi další změny patří uživatelské rozhraní vhodnější pro použití ze vzdáleného ovládání CDTV, použití CD pro hudbu a přidání tří scénářů.
Amstrad CPC 1990
Atari ST 1990 Tato verze obsahuje scénáře, ale nemá hudbu a grafika hry je méně barevná než grafika Amiga verze 2.0.
BBC

Micro Acorn Electron

1990 Tato verze postrádá hudbu, mnoho zvukových efektů, většinu animací a má omezenou barevnou paletu (4 barvy), ale má většinu funkcí verze Amiga, přestože musí běžet v 25 kilobajtové paměti.
Commodore 64 1989 Tato verze postrádá policejní/hasičské stanice, stadiony a železnice. Katastrofy jsou omezeny na zemětřesení. přidala obrazovku statistik užitečnou pro hodnocení rozvoje města. Hráč si může vybrat mezi osmi scénáři nebo hrát na náhodně generovaném terénu.
FM Towns 1990
Macintosh V.1.0

1989

Vydáno ve dvou verzích: monochromatické a barevné. Ochrana proti kopírování.
V.1.1

1989

Ochrana proti kopírování byla odebrána.
MS-DOS V.1.00 - 1.07

1989

Obsahuje barevnou grafiku EGA v rozlišení 320x200 i 640x350 s vysokým rozlišením, stejně jako monochromatické EGA 640x350, CGA 640x200 a Hercules 720x348. v1.07 přidáno MCGA 640x480 mono. Ochrana proti kopírování.
NES NEVYDÁNO Verze pro NES byla oznámena společně s verzí SNES a byla představena na Consumer Electronics Show (CES) 1991, ale verze NES nebyla nikdy vydána. Má zcela jiný soundtrack (složený Soyo Oka) než ve verzi SNES; Metropolis Theme je přitom skladba, kterou sama Oka považuje za jedno ze svých nejlepších děl.

Oznámení v časopise Nintendo Power z července 2005 uvedlo, že v sídle společnosti Nintendo byla nalezena vývojová kazeta SimCity pro NES. Nikdy nebyla vydána, je údajně jediná na světě.

OS/2 1994
Palm Os 28/10/1999
PC-98 1990
Sharp X68000 7/9/1990
SNES 28/4/1991 Tato verze SimCity byla vyvinuta a publikována společností Nintendo a na základě licence společnosti Maxis verze Super NES měla další funkce, které nebyly nalezeny v původním SimCity, včetně grafiky měnící se tak, aby odpovídala ročním obdobím (stromy jsou v létě zelené, na podzim oranžové, bílé v zimě a na jaře kvetou jako třešně), budovy odměn a velmi energický zelenovlasý městský poradce jménem Dr. Wright (po Willu Wrightovi), který se často objevuje a informuje hráče o problémech s jejich městem. Kromě toho měla verze Super NES SimCity dva další bonusové scénáře, které byly přístupné po dokončení původních scénářů: Las Vegas a Freeland. Styl budov se podobá spíše těm v Japonsku spíše než v Severní Americe.

Nintendo také vložilo do hry svou značku s nebezpečnou katastrofou Bowser a sochou Maria udělenou po dosažení 500,000 obyvatel.

Spectrum ZX 1989 Má všechny funkce (jako jsou scénáře, policie a katastrofy) novějších verzí hry, ale s mnohem omezenějším zvukem a grafikou.
Symbian 15/2/1999
Wii 19/11/2006

Hudba[editovat | editovat zdroj]

Pokud se v původní hře soundtrack skládá z řady jednoduchých zvuků, pak pro verze NES a SNES byl vytvořen plnohodnotný soundtrack, který se skládá z celkem 20 melodií a zvukových stop napsaných japonskou skladatelkou Soyo Oko, která pracovala v hudebním studiu Nintenda v letech 1987 až 1995. V jednom ze svých rozhovorů Oka přiznala, že tvorba hudby pro simulátor NES pro ni byla novou zkušeností, protože melodie neměla vyjadřovat žádný stres, ale naopak pomoci hráčům lépe se soustředit na vytváření vlastního města. Pak se rozhodla napsat po sobě jdoucí melodie, ve kterých není konec. Oka chtěla také změnou hudebního stylu reflektovat růst a rozvoj města. Začala tedy tvorbou jednoduchého motivu a pak pracovala na jeho různých variantách. Jak město roste, skladby se stávají čím dál složitějšími.

Když Oka později pracovala na hudbě pro verzi hry SNES, dostala za úkol napsat nové melodie, ale stále se snažila zachovat stejnou atmosféru jako v NES. Oka měla vytvořit komplexnější hudební doprovod a napsat ještě více melodií. Stejně jako poprvé se zaměřila na změnu hudební atmosféry ve městě, jak roste. Některé melodie z NES byly přeneseny do SNES bez větších změn, ale obecně má verze SNES podle skladatelky mnohem bohatší hudební doprovod

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Disketa SimCity na IBM

PC verze[editovat | editovat zdroj]

Hru hodnotili kritici převážně pozitivně. Stephen Levy, kritik časopisu Macworld, byl fascinován příležitostí pozorovat auta virtuálních obyvatel a vidět, jak se každý z nich pohybuje po městě, například z domova do práce. Heidi Aukok, recenzent časopisu Compute!,také chválil hru ve své recenzi ze srpna 1989 a nazval hru zajímavou. Mark Langshaw nazval SimCity jedním z nejdůležitějších herních titulů v historii počítačových her a průkopníkem svého žánru. Kritik z webu GameSpy nazval hru jednoduchou, ale zároveň složitou. Podle Kirilla Tokareva, zástupce časopisu Igromania, má hra velmi špatnou grafiku, což však nezabránilo jejímu úspěchu. Podle kritika hojnost grafů a schémat naznačuje, že hra byla původně koncipována jako hra pro architekty.

Popularita a vliv[editovat | editovat zdroj]

Hra v roce 1989 vstoupila na seznam nejprodávanějších her a stala se bestsellerem. Během prvních tří let se prodalo více než milion kopií a slovo Sim se stalo novou značkou studia Maxis. Úspěch projektu přinesl společnosti Maxis velký zisk a proměnil ji ve větší společnost. Několik let po úspěchu SimCity vstoupily na herní trh simulátory jako SimEarth, SimAnt, SimLife, SimFarm, SimTown, SimPark, SimCopter a další, ale neměly takový úspěch jako The Sims. Brzy po úspěchu SimCity se vývojáři rozhodli vydat novou verzi hry s vylepšenou hratelností a novými funkcemi - SimCity 2000.

Časopis PC World v roce 2009 zařadil SimCity na čtvrté místo v seznamu "nejlepších her v historii". Zástupci časopisu IGN udělili simulátoru 11. místo mezi nejlepšími počítačovými hrami v historii.

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Organizace Rok Název ceny Překlad názvu
VideoGames & Computer 1989 Best Computer Strategy Game Nejlepší počítačová strategická hra
European Computer Leisure Award 1989 Best Educational Program Nejlepší vzdělávací program
Origins Award 1989 Best Military or Strategy Computer Game Nejlepší válečná nebo strategická počítačová hra
Software Publisher’s Association 1989 Critics’ Choice: Best Consumer Program Volba editora: Nejlepší spotřebitelský program
Compute! 1989 Editors Choice Award: Best Simulation Volba editora: Nejlepší simulátor
MacUser 1989 Critics’ Choice: Best Recreation Program Volba editora: Nejlepší rekreační program
Amiga Annual 1989 Game of the Year Hra roku
Computer Gaming World 1989 Game of the Year Hra roku
Macworld 1989 Game Hall of Fame Herní síň slávy
Computer Game Developer’s Conference 1989 Most Innovative Publisher Nejvíce inovativní vydavatel
Tild D’Or 1989 Most Original Game Nejvíce originální hra
Macworld 1990 World Class Award Cena světové třídy
Siia CODiE Awards 1990 Best Simulation Program

Best Entertainment Program Best Curricular Program Best Consumer Program

Nejlepší simulační program

Nejlepší zábavní program

Nejlepší kurikulární program

Nejlepší spotřebitelský program

Technology and Learning 1990 Software Award of Excellence Vynikající software
Amiga Power 1991 Fourth Best Simulation of All Time for Amiga Čtvrtý nejlepší simulátor všech dob na Amigu
CRASH 1991 The Offical Game Top 100 Of All Time: 15th place Žebříček top 100 her na Spectrum ZX: 15. místo
UnixWorld (англ.)русск. 1992 Best product of the year Nejlepší produkt roku
Your Sinclair 1992 The Offical Game Top 100 Of All Time: 11th place Žebříček top 100 her na Spectrum ZX: 11. místo
Your Sinclair 1993 The Offical Game Top 100 Of All Time (Readers): 4th place Žebříček top 100 her na Spectrum ZX (podle čtenářů): 4. místo
Computer Gaming World 1996 150 Games of All Time: 6th place 150 nejlepších her všech dob: 6. místo

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku SimCity na ruské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]