Siluosaurus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSiluosaurus
Stratigrafický výskyt: Spodní křída
Chybí zde svobodný obrázek
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádptakopánví (Ornithischia)
PodřádCerapoda
InfrařádOrnithopoda
Čeleď?Hypsilophodontidae
RodSiluosaurus
Tung, 1997
Typový druh
Siluosaurus zhanggiani
Tung, 1997
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Siluosaurus („Ještěr ze Silu (Hedvábné stezky)“) byl rod menšího ornitopodního dinosaura, který žil v období spodní křídy na území dnešní Číny (provincie Kan-su).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Fosilie v podobě dvou zubů o délce 7 a 3,7 mm byly objeveny roku 1992 v rámci čínsko-japonské paleontologické expedice. Dnes nesou katalogové označení IVPP V.11117 (1-2) a představují fosilní materiál obskurního taxonu, který je označován jako nomen dubium (pochybné vědecké jméno). V roce 1997 je paleontolog Tung Č’-ming formálně popsal a stanovil vědecké jméno Siluosaurus zhanggiani.[1] Druhové jméno je poctou čínskému diplomatu a cestovateli z 2. století př. n. l. jménem Čang Čchien (anglicky Zhang Qian). Tung se domníval, že zuby patřily jakémusi ornitopodovi z příbuzenstva čeledi Hypsilophodontidae. Více však o tomto dinosaurovi zatím nevíme a k jeho lepšímu poznání bude nezbytné objevit více fosilního materiálu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zhiming, Dong (1997). "A small ornithopod from Mazongshan area, Gansu Province, China". In Dong Zhiming (ed.). Sino-Japanese Silk Road Dinosaur Expedition. Beijing: China Ocean Press. pp. 24–26. ISBN 7-5027-4298-0.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Norman, David B.; Sues, Hans-Dieter; Witmer, Larry M.; Coria, Rodolfo A. (2004). "Basal Ornithopoda". In Weishampel, David B.; Dodson, Peter; Osmólska, Halszka (eds.). The Dinosauria (2nd ed.). Berkeley: University of California Press. pp. 393–412. ISBN 0-520-24209-2.