Silniční most se sochami (Žďár nad Sázavou)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
barokní most ve Žďáru nad Sázavou
Barokní most se sochami světců, Žďár nad Sázavou
Barokní most se sochami světců, Žďár nad Sázavou
Základní údaje
KontinentEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajVysočina
OkresŽďár nad Sázavou
MěstoŽďár nad Sázavou
Číslo mostu37-048
KomunikaceSantiniho a silnice I/37
Dopravasilniční
PřesStržský potok
Souřadnice
Parametry
Délka25 m
Šířka6 m
Mapa
Map
Další data
Kód památky13882/7-4665 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Silniční most s 8 sochami ve Žďáru nad Sázavou v části města zvané Klášter je barokní kamennou památkou z druhé poloviny 18. století. Je postaven přes Stržanovský potok, který propojuje rybníky Bránský a Konventský v okolí historického žďárského kláštera. Nachází se pod kopcem, na němž stojí památka UNESCO - poutní kostel svatého Jana Nepomuckého. Přes most vede silnice I/37. Jedná se o kulturní památku od roku 1958.

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Tříobloukový kamenný most se sochami nechal postavit opat místního cisterciáckého kláštera Bernard Hennet, nástupce opata Vejmluvy na místě původního dřevěného mostu v roce 1761. Stavebník se inspiroval Karlovým mostem v Praze a jeho barokní sochařskou výzdobou. Původně byl určen pro koňské potahy.

Přemostění je dlouhé 25metrů, jeho šířka je 6 metrů a jeho tři segmentové oblouky mají rozpětí kleneb 9 + 9 + 9 metrů. Je vytvořen ze žulových kvádrů, výrazným znakem mostu jsou i hrotité pilíře. Je osazen 8 barokními sochami světců, kteří stojí na bohatě dekorovaných soklech s volutami. Jejich umístění i výběr je dán i přesně zvolenou symbolikou. První v pořadí od centra města (směrem z Moravy, nedaleko probíhá zemská hranice) jsou slovanští věrozvěstové Cyril a Metoděj, následováni svatými bratry Janem a Pavlem, ochránci před bouřemi a krupobitím, následuje spolupatron klášterní baziliky svatý Mikuláš se zemským patronem a biskupem svatým Vojtěchem, které doplňuje zakladatel řádu cisterciáků svatý Bernard z Clairvaux s otcem řehole svatým Benediktem z Nursie (nejblíže klášteru). Pod sochou Metoděje je vytesán odlišný rok vzniku – 1766. Autor soch je neznámý.

Opravy mostu[editovat | editovat zdroj]

V roce 1947 proběhla oprava mostu, kdy došlo k posílení mostu železobetonovou deskou, což nebylo příliš optimální řešení.

V roce 2008-2009 došlo k poslední opravě stavby. Během ní byly opraveny a zaspárovány klenby a pilíře, zpevňovalo se založení podpor mikropiloty. Stará železobetonová deska byla nahrazena novou s kvalitní izolací a systémem odvodnění. Důležitou součástí oprav bylo položení nové vozovky. Zároveň ale byly nahrazeny původní sochy kopiemi, originály byly přesunuty na nedaleký Dolní hřbitov, který vytvořil Jan Santini.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]