Sigtuna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sigtuna
Poloha
Souřadnice
StátŠvédskoŠvédsko Švédsko
Sigtuna
Sigtuna
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha5,6 km²
Počet obyvatel9 689 (2020)[1]
Hustota zalidnění1 727,1 obyv./km²
Správa
Vznik980
Oficiální webwww.sigtuna.se
Telefonní předvolba08
PSČ193
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sigtuna je město ve Švédsku, v kraji Stockholm, v zátoce jezera Mälaren. K roku 2010 mělo 8444 obyvatel. Město sehrávalo významnou úlohu ve švédských dějinách, zejména v 10. až 12. století. Podle některých pramenů byla Sigtuna královským sídlem, vedou se o tom však spory.

Jádrem osídlení byla Stará Sigtuna, o níž se hovoří již v severských mýtech jako o Odinově sídle. Asi čtyři kilometry od tohoto prastarého hradiště, dnes nazývaného Signhildsberg, vzniklo kolem roku 980 přístavní město. Za zakladatele města je považován Erik Vítězný nebo Olof Skötkonung. Asi 250 let pak patřilo k nejdůležitějším městům Švédska. Na konci 10. a na začátku 11. století zde byly raženy první švédské mince. Roku 1010 Sigtuna získala městská práva.[2] V roce 1187 byla Sigtuna napadena a drancována nájezdníky, patrně Karelci, Kury nebo estonskými Oeseliany. Přesto nebylo město dle všeho zcela zničeno a život se rychle obnovil. Kostel Panny Marie, postavený ve 13. století řádem dominikánů jako klášterní kostel, zůstal z velké části nedotčen. Dominikánský klášter hrál důležitou roli ve švédském středověku a vzešlo z něj mnoho švédských arcibiskupů. Během 13. století však město také začalo ztrácet na významu, kvůli problémům s postglaciálním vzestupem, který ztížil plavbu a přístavní funkci. Na konci 19. století byla Sigtuna již nejmenším městem ve Švédsku, žilo v ní asi 600 lidí. Město zůstalo bezvýznamné až do druhé poloviny 20. století. Růstu populace souvisí s vybudováním nedalekého letištěm Stockholm-Arlanda. Pro svou středověkou atmosféru s úzkými uličkami, malými obchůdky a gotickými památkami je dnes Sigtuna oblíbenou atrakcí pro turisty, zejména v létě. V Číně byla nedaleko Šanghaje dokonce postavena kopie tohoto města, pod názvem Luodian (罗店).[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Statistiska tätorter 2020, befolkning, landareal, befolkningstäthet per tätort. 24. listopadu 2021. Dostupné online.
  2. HØJLUND, Barbara; NABE-NIELSEN, Frederik Schildt. Sigtuna. www.vikingeskibsmuseet.dk [online]. [cit. 2023-05-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. The Interesting Thing About Shanghai's Scandanavian Town. Vagabond Journey [online]. 2013-09-03 [cit. 2023-05-27]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]