Sifaka Deckenův

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSifaka Deckenův
alternativní popis obrázku chybí
Stupeň ohrožení podle IUCN
kriticky ohrožený
kriticky ohrožený druh[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Nadtřídačtyřnožci (Tetrapoda)
Třídasavci (Mammalia)
Řádprimáti (Primates)
Podřádpoloopice (Prosimiae)
Čeleďindriovití (Indridae)
Rodsifaka (Propithecus)
Binomické jméno
Propithecus deckenii
Alfred Grandidier, 1867
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Areál rozšíření
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sifaka Deckenův (Propithecus deckenii) je endemický zástupce čeledi indriovitých vyskytující se v západní části Madagaskaru.[2] Žije v suchých listnatých lesích mezi řekami Mahavavy a Manambolo.[3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Délka jeho těla se pohybuje mezi 40–48 cm, délka ocasu mezi 50–60 cm a hmotnost mezi 3–5 kg. Má černý kulatý obličej s žlutooranžovýma očima, nad kterými se nachází hladké obočí. Jeho tělo je pokryto bílou dlouhou srstí, pod níž se nachází černá kůže, která na některých místech přechází až k šedé barvě. Má svalnaté hubené končetiny, na nichž se nachází dlouhé polstrované prsty, které ho chrání před zraněním při pohybu po skalnatých římsách a ostrých větvích stromů.

Chování[editovat | editovat zdroj]

Sifaka Deckenův je aktivní na začátku a konci dne. Žije ve skupinkách 2–10 jedinců. Je silně teritoriální, své území chrání před jinými zástupci svého druhu, ačkoliv žije v míru s jinými zástupci lemurů.

Doba páření ovlivňuje a mění sociální postavení sifak. Samci bojují o dominantní postavení a možnost se spářit. Samice je následně březí 130–141 dnů.

Zástupci tohoto druhu se pohybují v člověku nepřístupném terénu, takže o něm existují jen neúplné informace.[4]

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Sifaka Dackenův je od roku 2017 klasifikován Mezinárodním svazem ochrany přírody jako kriticky ohrožený. Důvodem je masivní odlesňování na území Madagaskaru.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-02]
  2. a b KING, T.; RAKOTONIRINA, L. Propithecus deckenii. IUCN Red List of Threatened Species [online]. 2020 [cit. 2020-12-12]. Dostupné online. 
  3. Endangered Von Der Decken'S Sifaka. National Geographic Society [online]. National Geographic, 2014 [cit. 2020-12-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. LUSSIER, Zachary. Von der Decken's Sifaka. New England Primate Conservancy [online]. Březen 2020 [cit. 2020-12-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-01-25. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]