Shote Galica

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Shote Galica
Šote Galica a její manžel Azem
Šote Galica a její manžel Azem
Rodné jménoQerime Halil Radisheva
Narození4. října 1895
Drenica, Kosovský vilájet
Osmanská říšeOsmanská říše Osmanská říše
Úmrtí1927 (ve věku 31–32 let)
Shullaz, Krujë
AlbánieAlbánie Albánie
Národnostalbánská
Povolánípolitička
Známá jakobojovnice proti ozbrojeným silám Království Srbů, Chorvatů a Slovinců
OceněníHrdina Albánie
ChoťAzem Galica
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Shote Galica (čti Šote Galica, 4. října 18951927), rodným jménem Qerime Halil Radisheva, byla příslušníci bojových partyzánských jednotek tzv. kačackého hnutí v Kosovu. (Pozn.: slovo „kačak“, převzaté z tureckého „kaçak“, původně znamenalo „bandita“, „zločinec“ či „dezertér“, později se tak označovali albánští povstalci v Kosovu, bojující proti ozbrojeným složkám Království Srbů, Chorvatů a Slovinců). Cílem kačackého hnutí bylo sjednocení albánských regónů a podpora demokratické vlády v Albánii. Posmrtně byl Shotě Galici udělen čestný titul „Národní hrdina Albánie“ (albánsky „Hero i Popullit“ në Shqipëri), který byl udělován v Albánii v letech 1945 až 1991.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Shote Galica pocházela z Radiševa v regionu Drenica ve středním Kosovu. Měla šest bratrů. V roce 1915 se provdala za Azema Bejtu, zvaného podle jeho rodiště Azem Galica (1889–1924). Shote Galica se během dvanácti let zúčastnila kolem čtyř desítek bojových střetnutí se srbskými vojsky, V roce 1919 se zúčastnila povstání v západní části Kosova a mezi léty 1921 až 1923 bojovala se Srby u Juniku v historickém kraji Metochije. Po smrti manžela v roce 1924 zastávala mezi povstaleckými partyzány velitelskou roli. Během bojových aktivit v Kosovu zahynulo z rodiny Shote Galice celkem 22 jejích příbuzných.

V roce 1927 Shote opustila povstalecké řady a odstěhovala se do obce Shullaz u Krujë v Albánii. Zachoval se její dopis, adresovaný albánskému prezidentovi Ahmetovi Zogu, v němž vdova po zavražděném kačackém vůdci píše „umírám sama a mám zde u sebe čtyři sirotky, děti válečníků, zabitých za osvobození Kosova“ a prosí prezidenta o pomoc.[1] Shote Galica zemřela 11. července 1927 v naprosté chudobě.[1]

Oblíbený citát Shote Galice[editovat | editovat zdroj]

Život bez vědomostí je jako válka beze zbraní

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Shote Galica na anglické Wikipedii a Titulli "Hero i Popullit" në Shqipëri na albánské Wikipedii.

  1. a b Fotografia e harruar e Shote Galicës (Foto). telegrafi.com [online]. telegrafi.com, 2018-02-23 [cit. 2020-03-09]. Dostupné online. (albánsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]