Shelter (videohra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Shelter
Základní informace
VývojářMight and Delight
VydavatelMight and Delight
RežisérJohannes Wadin
DesignérAndreas Wangler
SkladatelRetro Family
EngineUnity
PlatformyMicrosoft Windows
macOS
Datum vydání28. srpna 2013
Žánrpřežití
Herní módsingleplayer
KlasifikaceESRB 10 a více
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Shelter je videohra o přežití vyvinutá společností Might and Delight pro Microsoft Windows a macOS. Hra byla vydána 28. srpna 2013 poté, co byla přijata prostřednictvím služby Steam Greenlight.[1] Ve hře hráči ovládají jezevčí matku, která musí chránit a krmit svá mláďata při cestě z jejich nory do nové. Během cesty jsou ohrožována hrozbami, jako jsou draví ptáci a lesní požáry.

Hra byla pozitivně přijata, získala příznivé reakce na grafiku, zvuk i na emocionální dopad, který vyvolala. Pokud jde o obtížnost a délku, recenzenti se vyjadřovali smíšeně.

Hratelnost[editovat | editovat zdroj]

Ve hře Shelter hráči ovládají jezevčí matku, která doprovází svých pět mláďat z nory do nového domova a musí je chránit před nebezpečím.[2] Během cesty mláďata postupně vyhládnou a potřebují potravu, kterou jim hráč musí zajistit buď chytáním kořisti, jako jsou lišky, nebo hledáním ovoce a zeleniny.[3] Hrozby pro mláďata mají v každé části hry jinou podobu.

V první a druhé části hry se nacházejí oblasti, kde krouží draví ptáci, kteří mohou přiletět a mládě sejmout, pokud je příliš dlouho na otevřeném prostranství.[4] Jedna část hry se odehrává v noci, což hráči umožňuje omezený výhled do okolí. V této části se mláďata občas vyděsí hluku a utečou, což od něj vyžaduje, aby mláďata pronásledoval, dokud se nedostanou do bezpečného dosahu matky. V pozdější části musí hráč projít lesním požárem a udržet mláďata v bezpečí před šířícím se ohněm. V další části musí hráč doprovodit mláďata po rozvodněné řece.[5][6] Cílem hry je dostat do úkrytu co nejvíce mláďat.

Vývoj[editovat | editovat zdroj]

Společnost Might and Delight zahájila vývoj hry Shelter v lednu 2013 po vydání hry Pid.[7] Hra byla oznámena a zařazena do služby Steam Greenlight v dubnu a v červenci byla přijata.[8] Vydána byla 28. srpna téhož roku.[9] V prosinci 2013 vydala společnost Might and Delight bezplatný přídavek pro hru Shelter, v němž hráč musí jednou denně po dobu jednoho měsíce krmit svá mláďata, aby nezemřela. Hra se stala součástí hry Shelter.[10]

Pokračování[editovat | editovat zdroj]

Dne 9. března 2015 bylo prostřednictvím softwarového klienta Steam vydáno pokračování s názvem Shelter 2. V této hře hráč ovládá březí rysí samici. Hráči vedou rysici při hledání doupěte pro její nadcházející vrh koťat, vychovávají je a učí je přežít v divočině. Na rozdíl od svého předchůdce Shelter 2 umožňuje hráči koťata pojmenovat. Ta, která přežijí, může hráč také ovládat a pokračovat v nich jako další generace.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Shelter (video game) na anglické Wikipedii.

  1. Shelter greenlight [online]. Steam [cit. 2022-05-07]. Dostupné online. 
  2. Shelter announced by Pid dev [online]. Shacknews [cit. 2022-05-07]. Dostupné online. 
  3. Arty survival badger game [online]. Eurogamer [cit. 2022-05-07]. Dostupné online. 
  4. Shelter review [online]. Eurogamer [cit. 2022-05-07]. Dostupné online. 
  5. Shelter is Like Journey [online]. IGN [cit. 2022-05-07]. Dostupné online. 
  6. learning tough love in a land of badgers [online]. PC Gamer [cit. 2022-05-07]. Dostupné online. 
  7. Creative director for shelter [online]. Reddit [cit. 2022-05-07]. Dostupné online. 
  8. To Put On A Greenlight [online]. Rock Paper Shotgun [cit. 2022-05-07]. Dostupné online. 
  9. the lovely badger survival [online]. VG247 [cit. 2022-05-07]. Dostupné online. 
  10. Do You Miss Tamagotchi [online]. Kotaku [cit. 2022-05-07]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]