Seznam kulturních památek v Mokré Hoře

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dostupné mapy ke článku
Upozornění Jste-li ochotni uvolnit své obrázky památek pod svobodnou licencí, neváhejte je nahrát do úložiště Wikimedia Commons (kliknutím na ikonku fotoaparátu v příslušném řádku tabulky). Obrázky uložené ve Wikimedia Commons můžete pomocí odkazu přidat do tohoto seznamu nebo do článku o příslušné památce, obci atd.
WikiProjekt Seznamy památek
WikiProjekt Fotografování

Tento seznam nemovitých kulturních památek v části Mokrá Hora v městské části Brno-Řečkovice a Mokrá Hora ve městě Brno v okrese Brno-město vychází z Ústředního seznamu kulturních památek ČR, který na základě zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, vede Národní památkový ústav jako ústřední organizace státní památkové péče. Údaje jsou průběžně upřesňovány, přesto mohou obsahovat i řadu věcných a formálních chyb a nepřesností či být neaktuální.

Pokud byly některé části dotčeného území vyčleněny do samostatných seznamů, měly by být odkazy na tyto dílčí seznamy uvedeny v úvodu tohoto seznamu nebo v úvodu příslušné sekce seznamu.

Mokrá Hora[editovat | editovat zdroj]

Památka Fotografie Rejstříkové číslo v ÚSKP Sídelní útvar Poloha Popis a poznámky
Hraniční kámen s torzem figury (Q37021158)


Brno-Mokrá Hora, hraniční kámen.jpg
 
Kategorie „Boundary stone in Mokrá Hora “ na Wikimedia Commons
Kategorie „Boundary stone in Mokrá Hora “ na Wikimedia Commons
Hledat fotografie a kategorie ve Wikimedia Commons podle rejstříkového čísla památky
Hledat fotografie a kategorie ve Wikimedia Commons podle rejstříkového čísla památky
Nahrát snímek k tomuto tématu do úložiště Wikimedia Commons
Nahrát snímek k tomuto tématu do úložiště Wikimedia Commons
 
10582/7-8615
Pam. katalog
MIS
Mokrá Hora Jandáskova 171/57, v zahradě, pp. 6
49°15′27,06″ s. š., 16°35′42,72″ v. d.
Hraniční kámen z roku 1711 s torzem figury, s nápisem o vlastníkovi území, jeho erbem a datem vzniku. Dekorativní prvek v zahradě domu (v sekundární pozici). Původně ve funkci hraničního kamene mezi Jehnicemi a Řečkovicemi. Původ skulptury a původní funkce jsou neznámé. Byl identifikován jako patřící držiteli dvora v Jehnicích, kterým byl František Markvart Ignác Záviš z Osenic, císařský rada, nejvyšší písař markrabství moravského a přísedící moravského zemského práva. Torzo sochy (figura bez hlavy a rukou) prozrazuje ženskou postavu zahalenou v bohaté drapérii. tvořené splývavým šatem antického typu s přehozeným pláštěm. Kámen z krinoidového vápence ze Stránské skály, socha z detritického vápence.

Památkově chráněno od 5. května 1995.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]