Seznam drobné sakrální architektury v Kuklenách

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Seznam drobné sakrální architektury v Kuklenách má ve stručnosti podat přehled Božích muk, soch svatých či kapliček, jež jsou umístěny na katastru této městské části.

Objekt Vzhled Umístění Popis
Kamenná Boží muka Denisovo náměstí Objekt byl postaven 23. listopadu 1705 nákladem královéhradeckého měšťana Jana Víta Bláhy, který původně umístil tuto skulpturu před svou zájezdní hospodou na Bláhovce[1].
Podrobnější informace naleznete v článku Boží muka v Kuklenách.
Litinový kříž Místní hřbitov Kříž s nápisem: „Já jsem vzkříšení a život kdo věří ve mne i kdyby zemřel, bude žít! Jan 11-25“ byl věnován v roce 1838 královéhradeckým kanovníkem Janem Teichlem.
Kaplička Nejsvětější Trojice na Bláhovce Křižovatka Kutnohorské ulice a Pražské třídy Kaplička byla postavena v roce 1840 Kateřinou Kundrtovou.
Podrobnější informace naleznete v článku Kaple Nejsvětější Trojice na Bláhovce.
Socha Panny Marie s Jezulátkem Pardubická ulice při cestě do Plačic Toto dílo Ferdinanda Kofránka z Hořic bylo vztyčeno v roce 1855 na vysokém sloupu, a to z popudu manželů Josefa a Terezie Helvichových z Kuklen. Na základním šestihranném sloupu s hlavicí zdobenou vinnými listy a hrozny je vytesaný nápis: „Pomocnice křesťanů, vypros víru, zkaz hříchu zlost. Vypros požehnání, práci poli, pokoj vlasti. Pro čest, chválu Boží.“[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]