Seyhanská přehrada

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Seyhanská přehrada
Poloha
StátTureckoTurecko Turecko
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Délka1 568 m
Ostatní
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Seyhanská přehrada (turecky Seyhan Barajı) se nachází na stejnojmenné řece v jižním Turecku. Leží severně od města Adana, v regionu Çukurova. Její nápadné vodní jezero, vymezeno řadou údolí, je dobře viditelné z vesmíru. Vodní dílo je součástí kaskády přehrad na řece Seyhanu. Elektrárna zajišťuje zhruba 5 % spotřeby energie města Adana a podílí se 0,12–0,15 % na spotřebě elektrické energie celého Turecka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Měnící se hladina nádrže.

Myšlenka přehradit řeku v této oblasti byla zvažována již v roce 1934. O tři roky později zde byly prováděny první zeměměřické práce, které se týkaly přípravy stavby.

Přehrada byla budována v 50. letech 20. století jako jedna z prvních, jejichž vznik financovala Světová banka. Projekt posvětil tehdjší turecký premiér Adnan Menderes. V čele projektu výstavby přehrady stál Süleyman Demirel, který se později stal tureckým premiérem i prezidentem. Cílem výstavby elektrárny nebyla jen potřeba zajistit více elektrické energie pro turecké hospodářství, ale také uchránit Adanu před povodněmi (město leží hned pod přehradou) a dále zajistit vodu pro zavlažování okolních polí rozsáhlého a úrodného regionu Çukurova. Mimo jiné je také rezervoárem pitné vody milionového města.[2] V neposlední řadě elektrárna prostřednictvím přehradní nádrže umožnila rozvoj nových rekreačních oblastí a parků.

Výstavba vodního díla byla zahájena v roce 1953 a trvala tři roky. Slavnostně byla otevřena 8. dubna 1956.[3][4] Celkové náklady dosáhly tehdy 25 milionů USD.

V souvislosti s napouštěním přehradního jezera bylo zatopeno původní historické město Augusta, a to v roce 1955. Samotné město bylo objeveno až při výstavbě vodního díla.[5] Kromě údolí řeky Seyhan přehrada zaplavila i údolí dalších dvou jejích přítoků, a to Çakıt Suyu a Körkün Çayı.

V březnu 1980 vlivem povodně na řece Seyhan došlo k navýšení průtoku na řece až na 6000 m³/s a elektrárna byla uvedena do mimořádného stavu. Běžný průtok v této lokalitě na řece Seyhan dosahuje okolo jedné pětiny této hodnoty. Hladina jezera dosáhla rekordních 97 m n. m.

Na samotném jezeře se čas od času objevují nelegální pontonové domy.[6]

V roce 2006 bylo jezero přehradní nádrže vyhlášeno tureckou vládou za rezervaci divoké zvěře.

Rozměry[editovat | editovat zdroj]

Samotná přehrada má výšku 53,2 m a objem přehradní hráze činí 7,5 mil. m³. Plocha jezera má 63 km² a objem 800 milionů m³. Instalovaný výkon elektrárny činí 54 MW, ročně elektrárna vyrobí 350 GWh. Má celkem tři jednotky.

Elektrárna je provozována, pohybuje-li se hladina navazujícího jezera v rozmezi 49 až 67 metrů (nad mořem).[1] Energie z vodního díla slouží až odmsedáti tisícům domácností.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Seyhan Dam na anglické Wikipedii a Seyhan-Talsperre na německé Wikipedii.

  1. a b Profil stavby na stránkách enerjiatlasi.com (turecky)
  2. Adana’nın 100 yıl su sorunu yok. DHA [online]. [cit. 2022-11-20]. Dostupné online. (turecky) 
  3. Článek o dějinách elektrárny na stránkách jejího provozovatele, společnosti DSI (turecky)
  4. Tarihte Bugün : Seyhan Barajı Hizmete Girdi. Ray Haber [online]. [cit. 2022-11-20]. Dostupné online. (turecky) 
  5. Adana’da Sular Altında Bir Antik Kent: Augusta. Arkeofili [online]. [cit. 2022-11-20]. Dostupné online. (turecky) 
  6. Seyhan Barajı'ndaki "yüzen evler" kaldırılacak. Yeni Mesaj [online]. [cit. 2022-11-20]. Dostupné online. (turecky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]