Seulawah Agam

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Seulawah Agam

Vrchol1810 m n. m.
Prominence1610 m ↓
Izolace29 km → Meucica
Poloha
SvětadílAsie
StátIndonésieIndonésie Indonésie
Souřadnice
Seulawah Agam
Seulawah Agam
Typstratovulkán
Erupce1839
Horninaandezit, dacit
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Seulawah Agam je v současnosti nečinný stratovulkán na severním okraji indonéské Sumatry. Rozkládá se ve starší, pleistocenní kaldeře Lam Teuba. Svahy hory jsou pokryty hustým lesním porostem a vrchol je ukončený 600 m širokým kráterem. Na vícero místech vulkánu se vyskytují aktivní fumaroly. Poslední erupce Seulawah Agam se odehrála roku 1839.[1][2]

Sopka vznikla v období pleistocénuholocénu. V samotné kaldeře Lam Teuba spočívá další a její rozměry činí 8×6 km. Seulawah Agam obsahuje několik vrcholů: současný sopečný kužel, několik sedimentárních vrcholů a starých kuželů. První jmenovaný tvoří depozita lávových proudů a pyroklastických proudů. Na vulkánu se nacházejí tři krátery. Tanah Cempago je snadno rozpoznatelný, zatímco ostatní dva jsou pokryty bujnou vegetací.

Od ledna 2013 vykazuje Seulawah Agam známky obnovující se sopečné činnosti, neboť se v okolí sopky zaznamenaly seismické otřesy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Seulawah Agam na slovenské Wikipedii a Seulawah Agam na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]