Settat

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Settat
سطات
Settat – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška290 m n. m.
StátMarokoMaroko Maroko
Settat
Settat
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel142 250
Správa
Oficiální webwww.settat-chaouia.net
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Settat (Arabsky: سطات, siṭṭāt, Berbersky: ⵥⴻⵟⵟⴰⵜ, ẓeṭṭat) je město v Maroku ležící mezi hlavním městem Rabatem a městem Marrákeš. Settat se nachází asi 60 km jižně, od centra Casablanky. Město se nachází v regionu Casablanca-Settat a je hlavním a největším městem Provincie Settat. Podle sčítání lidu z roku 2014, tu žilo 142,250 obyvatel.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Historie města sahá do 18. století, kdy marocký sultán Mulaj Ismail Ibn Sharif zbudoval kasbu na vrchu nad dnešním městem Settat. Od té doby díky své poloze mezi V 19. století se zde hromadně usadili maročtí Židé, kteří si poblíž Kasby vybudovali vlastní čtvrť Mellah. Na počátku 90. let 20. století byla v Settatu založena univerzita L'Université Hassan 1er de Settat[2], mezinárodní golfové hřiště a dostihová dráha. Od 70. let 20. století prochází Settat rozsáhlým urbanistickým plánováním a stává se významným regionálním centrem.

Infrastruktura[editovat | editovat zdroj]

Město leží na národní silnici N9 spojující Marrákeš s předměstím Casablanky. Od roku 2001 je město připojeno také k dálnici A3 spojující Agádír s Casablankou. Městem také prochází železniční trať spojující Marrákeš se severem Maroka.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Settat na anglické Wikipedii.

  1. D'APRES LES RESULTATS DU RECENSEMENT GENERAL DE LA POPULATION ET DE L'HABITAT DE 2014 [online]. [cit. 2022-12-25]. Dostupné online. 
  2. Université Hassan I [online]. [cit. 2022-12-25]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]