Semelé

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Semela)
Semelé
Místo pohřbeníBurial of Semele at Brasiai
Partner(ka)Zeus
DětiDionýsos
RodičeKadmos a Harmonia
PříbuzníÍnó, Autonoé, Agaué a Polydóros (sourozenci)
Thoas, Hymén, Ákis, Teleté, Stafylos, Peparethus, Oinopión, Marón, Latramys, Evanthes, Kéramos, Phlias, Priapos, Déianeira, Carmanor, Pásithea, Grácie, Narcaeus, Evmédon a Phthonus (vnoučata)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Zeus a Semelé – obraz od Gustava Moreaua

Semelé, také Semela, byla dcera thébského krále Kadma a jeho manželky Harmonie. Její sestrou byla Ínó, manželka orchomenského krále Athamáse, macecha jeho dětí Frixa a Hellé.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Semelé byla krásná tak, že si ji oblíbil nejvyšší bůh Zeus. Často ji tajně navštěvoval, což se brzy dozvěděla jeho manželka Héra a rozhodla se manželovu milenku zničit. Proměnila se ve stařenu a navštívila Semelu, poslouchala její vyprávění a její pochybnosti, zda její milenec je opravdu bůh. Stařena ji navedla, aby si vyžádala důkaz. Má boha požádat, aby se ukázal v celé své božské kráse a síle, i se svými blesky a hromy.

Když se Zeus opět ukázal, prosila ho Semelé o splnění jednoho přání. Zeus se zapřísahal a teprve potom vyslechl přání. Znal všechny důsledky, ale svou přísahu nemohl zrušit. Vystoupil do výše, shlukla se mračna, spustilo hromobití a Zeus s malým bleskem sestoupil ke Kadmovu domu. Vyšlehl plamen, blesk Semelé okamžitě usmrtil a zapálil dům.

Semelé nosila Diovo dítě, jemuž přišla na pomoc laskavá Země a zachránila ho tím, že nechala vyrůst hustý břečťan, jenž dítě skryl. Zeus si dal dítě zašít do boku a až přišel čas, narodil se chlapec, který dostal jméno Dionýsos. Zpočátku o něj pečoval sám Zeus, později chlapcova teta Ínó a nakonec lesní víly.

Když Dionýsos dospěl, stal se bohem vína a vinařství. Osvobodil svou matku z podsvětí a vzal ji k sobě na Olymp. Tam žila až do konce světa pod novým jménem Thyoné.

Odkaz v umění[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]