Sebestyén Lantos Tinódi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sebestyén Lantos Tinódi
Rodné jménoTinódi Lantos srctzuczf
Narození1495
Tinód
Úmrtí30. ledna 1556 (ve věku 60–61 let)
Sárvár
Povoláníbásník a hudební skladatel
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sebestyén „Lantos“ Tinódi (asi 151030. ledna 1556, Sárvár) byl maďarský básník, zpěvák a loutnista (přídomek „Lantos“ značí právě „loutnista“).

Místo jeho narození je nejisté, pravděpodobně se narodil v jižním Maďarsku. Pravděpodobně navštěvoval latinskou školu v Pécsi, kde také absolvoval hudební výchovu.[1] Do roku 1542 žil v Szigetváru, na dvoře Bálinta Töröka. Když byl Török zajat Turky, kteří vpadli do země, stal se Tinódi potulným zpěvákem a psal především verše (a písně) o bojích s Turky, které mají i svou historiografickou hodnotu, neboť často sám navštěvoval bojiště a získával informace od přímých účastníků. Sám byl patrně původně aktivním vojákem, kterého zranění vyřadilo z možnosti dalších bojů. V roce 1554 nechal v Kluži vytisknout své historické básně pod názvem Cronica.[2] Tento soubor obsahuje jeho nejdůležitější básně, např. popis bitvy o Eger.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zeneszerzők: Tinódi Lantos Sebestyén. www.irodalmiradio.hu [online]. [cit. 2019-05-07]. Dostupné online. 
  2. Tinódi Lantos Sebestyén | Magyar életrajzi lexikon | Kézikönyvtár. www.arcanum.hu [online]. [cit. 2019-05-07]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]