Seattleské umělecké muzeum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Seattle Art Museum)
Seattleské umělecké muzeum
Údaje o muzeu
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
AdresaSeattle Asian Art Museum, Spojené státy americké
Založeno1933
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Seattleské umělecké muzeum (Seattle Art Museum, zkratkou SAM) je výstavní galerie výtvarného umění v Seattlu v USA. Vedle hlavní budovy se sbírkou evropského a amerického umění je jeho součástí také Seattleské muzeum asijského umění a sochařská expozice Olympic Sculpture Park. Jsou zde také dvě knihovny věnované umění, Dorothy Stimson Bullitt Library a McCaw Foundation Library of Art.

Ve sbírkách hlavní budovy jsou zastoupení jak staří mistři (například sbírka raně renesančních italských děl nebo Paridův soud Lucase Cranacha staršího), tak především američtí výtvarníci moderní doby, například Alexander Calder, Richard Serra, Cai Guo-Qiang, Mark Tobey a Jacob Lawrence. Je zde zastoupeno i umění přírodních národů, především zajímavá sbírka prací australských domorodců.

Počátky muzea jsou spojeny se dvěma spolky milovníků umění Seattle Fine Arts Society (založen 1905) a Washington Arts Association (1906). Ty se roku 1917 sloučily pod názvem prvního z nich a roku 1931 spolek přijal jméno Art Institute of Seattle. Sbírky byly nejdříve umístěny v domě sběratele a mecenáše Horace C. Henryho (1844–1928), samostatné muzeum otevřelo v roce 1933 díky finančnímu daru jeho prvního ředitele Richarda E. Fullera a jeho matky. Do současné budovy se muzeum přesunulo roku 1991.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]