Sean O'Grady

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sean O'Grady
Rodné jménoSean O'Grady
Jiná jménaBubblegum kid, Bubblegum Sean
Narození10. února 1959 (65 let)
Austin, Texas, USA
Alma materNorthwest Classen High School
Povoláníboxer
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Sean O'Grady, přezdívaný Bubblegum Sean (* 10. února 1959 Austin, Texas) je úspěšný realitní makléř v Oklahoma City a bývalý šampion v boxu.

Život a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako syn boxerského trenéra Pata O'Gradyho a jeho ženy Jeana O' Gradyové, která Seanovi byla zároveň i manažerkou a promotérkou. Sean se pohyboval okolo boxu už jako malý chlapec. Když mu bylo 11 let, jeho rodina se usadila v Oklahoma City. Mimo to, že byl světový šampion, je O'Grady také vysokoškolským absolventem, boxerským analytikem, televizní osobností, hercem a bývalým idolem mladistvých na celém středozápadě Spojených států. Uprostřed jeho boxerské kariéry byl Sean populární mezi mladými dívkami v celém okolí jeho domova, a nebylo neobvyklé, vidět mladé ženy z Oklahomy a přilehlých států, nosit trička Seana O'Gradyho nebo něco jiného co se k němu vztahovalo. A protože pravidelně žvýkal žvýkačku při vstupu do ringu před zápasem, dostal kvůli tomu přezdívku "Bubblegum Sean".

Sean O'Grady vs. Jim Watt[editovat | editovat zdroj]

O'Grady začal boxovat profesionálně v roce 1975. V roce 1980 měl svůj první titulový zápas, když mu skotský šampion Lehké váhy asociace WBC Jim Watt dal příležitost bojovat o titul. O’Grady odcestoval do Skotska na zápas s Wattem, ale utrpěl tržnou ránu na čele, když se se soupeřem v devátém kole srazili hlavami. Zápas ukončil rozhodčí ve dvanáctém kole kvůli tomu, že byl O'Grady prakticky oslepen neustále stékající krví z jeho čela a vítězem se stal technickým KO Watt. O'Grady protestoval o 24 hodin později proti výsledku zápasu a argumentoval tím, že rána byla způsobena úmyslně hlavou soupeře a ne legitimním úderem.

Sean O'Grady vs. Hilmer Kenty[editovat | editovat zdroj]

Kvůli polemice, která byla kolem zápasu s Wattem, WBA šampion Lehké váhy, Hilmer Kenty, dal O'Gradymu další příležitost bojovat o titul. Utkali se 12. dubna, 1981. O'Grady utrpěl tržnou ránu nad levým okem v pátém kole, ale boj pokračoval a Kenty nakonec skončil dvakrát na zemi a to v druhém a osmém kole. O'Grady vyhrál jednomyslným rozhodnutím na body. Podle časopisu Ring Magazine to byl jeden z deseti nejlepších zápasů roku 1981.


Částečně kvůli problémům s jeho managerem/otcem nikdy nebránil WBA titul a byl mu nakonec odebrán, jelikož odmítl zápas s vyzyvatelem o WBA titul Claudem Noelem. Pat O'Grady pak založil vlastní organizaci, ovšem s minimálním dosahem s názvem World Athletic Association (WAA), která uznávala Seana jako šampiona. O'Grady nicméně ihned ztratil tento "titul" proti Andy Ganiganovi z Hawaie, když ho v titulovém zápase Ganigan poslal ve druhém kole k zemi.

O’Grady má profesionální záznam 81 vítězství (se 70 vítězstvími výsledkem KO) a 5 proher.

Po ukončení kariéry[editovat | editovat zdroj]

Po zápasu s Ganiganem ukončil kariéru a vzdoroval všemu pokušení o comeback. Nicméně z veřejného života nezmizel. V méně nápadné úloze poskytoval barvitý komentář pro "USA's Tuesday Night Fights" než opustil toto vysílání v roce 1998. Později komentoval zápasy na stanici Fox Sports Network a také propůjčil hlas pro videohru Knockout Kings. V roce 1999, se objevil jako komentátor na "Toughman" TV Show vysílané na F/X kanálu. Také vydal vzdělávací video pojmenované "Jak na box podle Seana O'Gradyho“. V roce 1992 byl uvedený do Dvorany slávy Světového boxu - World Boxing Hall of Fame.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sean O'Grady na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]