Seřaďovací návěstidlo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Seřaďovací návěstidlo sovětského původu na nádraží Praha Smíchov

Seřaďovací návěstidlo (slangově ranžírka[1]) je nepřenosné návěstidlo platné jen pro posun.[2] Používají se pro řízení jízd posunových dílů ve stanicích. Základní návěstí seřaďovacího návěstidla je návěst Posun zakázán. Platí-li seřaďovací návěstidlo jen pro jednu kolej, může se pomocí jeho návěsti dávat souhlas k posunu.

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Seřaďovací návěstidla mohou být mechanická nebo světelná, zvláštním druhem seřaďovacího návěstidla jsou Vyčkávací návěstidla.

Světelná seřaďovací návěstidla[editovat | editovat zdroj]

Světelná seřaďovací návěstidla mohou být stožárová nebo trpasličí. Označeny jsou modrým označovacím štítkem s bílým nápisem ve tvaru SeX, kde „X“ je pořadové číslo seřaďovacího návěstidla od začátku trati, čísluje se podle km polohy návěstidla vždy vzestupně, a to v každé stanici zvlášť počínaje číslem 1 (pro odlišení jednotlivých staničních obvodů je možné použít „stovkové“ série; např.: v jednom obvodu Se1, a v dalších Se101, Se201...). Stožárová návěstidla jsou navíc označená ještě označovacím pásem (popř. nátěrem stožáru) s modrými a bílými pruhy stejné délky.

Návěstidlo má vždy dvě návěstní svítilny, jednu s modrým a druhou s bílým světlem. Může tedy navěstit dvě návěsti: Posun zakázán (modré světlo; zakazuje jízdu posunového dílu za toto návěstidlo) a Posun dovolen (bílé světlo; dovoluje jízdu posunového dílu za toto návěstidlo).

Pokud seřaďovací návěstidlo platí pro více kolejí, musí být doplněné o tabulku s návěstí Skupinové návěstidlo. V takovém případe nesmí být návěst posun dovolen na tomto návěstidle považována za souhlas k posunu a posunový díl musí zastavit na konci příslušné koleje u námezníku, hrotu jazyka výhybky, svodného klínu výkolejky nebo přejezdu s PZZ a souhlas k posunu musí být dán jiným způsobem.

V nepřehledných úsecích a tam, kde je to vzhledem k místním poměrům žádoucí, se umísťují opakovací seřaďovací návěstidla, která opakují návěsti kmenového seřaďovacího návěstidla. Označují se modrým označovacím štítkem s bílým nápisem OSeX, kde „X“ je číslo příslušného kmenového seřaďovacího návěstidla, jehož návěsti opakuje. Opakuje-li návěsti jednoho kmenového seřaďovacího návěstidla více opakovacích seřaďovacích návěstidel, doplní se před jejich označení ještě římská číslice vyjadřující jejich pořadí od kmenového seřaďovacího návěstidla (např.: I OSe1, II OSe1...). Opakovací seřaďovací návěstidlo má jen jednu návěstní svítilnu a to s bílým světlem. Bílé světlo svítí (tj. dává návěst Posun dovolen) jen tehdy, dává-li návěst Posun dovolen i kmenové seřaďovací návěstidlo. Dává-li kmenové seřaďovací návěstidlo návěst posun zakázán, je opakovací seřaďovací návěstidlo zhaslé.

Vyčkávací návěstidla[editovat | editovat zdroj]

Vyčkávací návěstidla jsou tvořená modrou deskou ve tvaru písmene „V“ s bílým orámováním, umístěnou na sloupku s označovacím pásem s modrými a bílými pruhy stejné délky. Označená jsou modrým označovacím štítkem s bílým nápisem ve tvaru VyX, kde „X“ je pořadové číslo vyčkávacího návěstidla od začátku trati, čísluje se podle km polohy návěstidla vždy vzestupně, a to v každé stanici zvlášť počínaje číslem 1 (pro odlišení jednotlivých staničních obvodů je možné použít „stovkové“ série; např.: v jednom obvodu Vy1, a v dalších Vy101, Vy201...).

Mohou být zřízena jak v proměnném, tak v neproměnném provedení. Neproměnné vyčkávací návěstidlo dává stále návěst Posun zakázán, přikazuje zastavit posunový díl před tímto návěstidlem a vyčkat souhlasu k posunu, který udělí příslušný výhybkář např. ruční návěstí červeným praporkem, nebo telekomunikačním zařízením. Proměnné vyčkávací návěstidlo má navíc tři návěstní svítilny s bílým světlem umístěné v koncích písmene „V“. Svítí-li tyto svítilny jedná se o návěst Posun dovolen, jsou-li zhaslé jedná se o návěst Posun zakázán.

Vyčkávací návěstidla mohou být stejně jako návěstidla seřaďovací platná i pro více kolejí. V takovém případě jsou doplněná o tabulku s návěstí Skupinové návěstidlo; návěst Posun dovolen na tomto návěstidle nesmí být považována za souhlas k posunu a posunový díl musí zastavit na konci příslušné koleje u námezníku, hrotu jazyka výhybky, svodného klínu výkolejky nebo přejezdu s PZZ a souhlas k posunu musí být dán jiným způsobem.

Mechanická seřaďovací návěstidla[editovat | editovat zdroj]

Mechanická seřaďovací návěstidla tvoří modrá čtvercová deska s bílým orámováním postavená na vrcholu, umístěná na stožáru s nátěrem s modrými a bílými pruhy stejné délky; pro dávání nočních návěstí jsou na stožáru umístěny ještě svítilnový výtah a pohyblivé barevné clonky. Mechanické seřaďovací návěstidlo se ovládá pomocí drátovodu dvoupolohovou stavěcí pákou. Je-li návěstní deska ve svislé poloze jedná se o návěst Posun zakázán (v noci svítí modré světlo), je-li návěstní deska ve vodorovné poloze (tj. návěstní znak není vidět) jedná se o návěst Posun dovolen (v noci svítí bílé světlo). Označovací štítky jsou stejné jako u světelných seřaďovacích návěstidel.

Pokud seřaďovací návěstidlo platí pro více kolejí, musí být doplněné o tabulku s návěstí Skupinové návěstidlo. V takovém případě nesmí být návěst posun dovolen na tomto návěstidle považována za souhlas k posunu a posunový díl musí zastavit na konci příslušné koleje u námezníku, hrotu jazyka výhybky, svodného klínu výkolejky nebo přejezdu s PZZ a souhlas k posunu musí být dán jiným způsobem.

Mechanická seřaďovací návěstidla jsou dočasně ponechaná v provozu do doby rekonstrukce zabezpečovacího zařízení v příslušné stanici a nově se nezřizují.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Železničářský slang. www.fce.vutbr.cz [online]. [cit. 2023-02-03]. Dostupné online. 
  2. SŽ D1 ČÁST PRVNÍ: Dopravní a návěstní předpis pro tratě nevybavené evropským vlakovým zabezpečovačem. provoz.spravazeleznic.cz [online]. Správa železnic, státní organizace [cit. 2023-02-01]. Dostupné online.