Scilla Elworthy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Scilla Elworthy
Narození3. června 1943 (80 let)
Galashiels
Alma materTrinity College
Bradfordská univerzita
Berkhamsted School
Povoláníspisovatelka literatury faktu, mírová aktivistka a politická aktivistka
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Priscilla "Scilla" Elworthy Ph.D (* 3. června 1943, Galashields, Skotsko) je britská aktivistka za mír, která byla třikrát nominována na Nobelovu cenu za mír.

Curriculum vitae[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1962 studovala společenské vědy na Trinity College v Dublinu. Během prázdnin pracovala v uprchlických táborech ve Francii a v Alžírsku. Po studiu cestovala po západní a jižní Africe. V roce 1970 se provdala za Murraye McLeana, podnikatele z Jižní Afriky. Je matkou dcery Polly Jess McLean (narozena 1974) a nevlastní matkou Leighy, Jaye, Shirley, Sophie a Pippa, kromě toho má vnoučata Pearl May Mary a Wolfetone. V roce 1993 získala titul PhD v oboru politické vědy na Univerzitě v Bradfordu.

Veřejná činnost[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1970 do roku 1976 předsedala jihoafrické organizaci pro výživové vzdělávání Kupugani. V roce 1977 zakládala pobočku Minority Rights Group ve Francii a o rok později publikovala výsledky svého výzkumu o ženské obřízce. V roce 1982 založila organizaci Oxford Research Group, ze které odstoupila v roce 2003 a založila novou charitu s názvem Přímo k míru (Peace Direct), která podporuje lokální aktivisty za mír v krizových oblastech.[1] Za svou činnost byla třikrát nominována na Nobelovu cenu míru. Ve funkci výkonné ředitelky ORG působila od roku 1982 do roku 2003. V roce 2003 byla oceněna mírovou cenou Niwano (Niwano Peace Prize). Od roku 2005 působila jako poradce Petra Gabriela, Desmonda Tutu a Richarda Bransona při založení skupiny vlivných lidí z celého světa "Starší" (The Elders), kteří připravují lepší rozhodnutí pro budoucnost lidí.[2] Je členkou Světové rady budoucnosti (World Future Council) a v roce 2012 spoluzaložila komunitu žen ze všech kontinentů s názvem Rostoucí ženy, rostoucí svět (Rising Women, Rising World). Tato komunita má být zodpovědná za vytvoření světa, který pracuje pro všechny.[3] Od podzimu 2011 v Berlíně organizovala kurzy vědomí a transformace konfliktů pro profesionály ve spolupráci s Thomasem Hüblem. Je patronkou iniciativy s názvem "Velká iniciativa genderových práv a trust pro rovnoprávnost" (The GREAT Inititiative Gender Rights and Equality Action Trust) a členkou Mezinárodní poradní rady Institutu pro ekonomiku a mír a řady dalších. V roce 2015 byla zvolena mezi 100 nejvíce inspirativních osobností a získala 32. pozici. V roce 2016 založila iniciativu FemmeQ.[4]

Publikace[editovat | editovat zdroj]

Je autorkou knihy The Business Plan for Peace: Building a World Without War (Podnikatelský plán pro mír: Budování světa bez války)[3], další knihou je Pioneering the Possible: awakened leadership for a world that works (Průkopnictvi možného: probudilé vedeni pro svět, který funguje - North Atlantic Books, 2014). Její příspěvek na iniciativě TED vidělo přes 1,1 milionu lidí.

Myšlenky Scilly Elworthy[editovat | editovat zdroj]

  • "Věci, kterých se bojím, tloustnou z energie, kterou je sama krmím. Tak se stávají skutečností."[5]
  • "Způsob myšlení, který ovládal naši výchovu po 3000 let, přivedl lidstvo na pokraj vyhlazení. Přišel čas nastolit rovnováhu mezi mužskou a ženskou inteligencí."
  • ".... je obscénní, že teď po celém světě utratíme (zhluboka se nadechne) 1 686 miliard dolarů (ročně) za militarizaci, ačkoli už 10 nebo 11 miliard dolarů by zajistilo čistou vodu a hygienu každému dítěti na planetě." 
  • "Propočítala jsem, že celosvětová prevence války by přišla na pouhé dvě miliardy dolarů."
  • „Potřebujeme, aby lidé, které zvolíme, byli příčetní, lidští a měli silný smysl pro to, co je dobré a co špatné.“
  • "Přišel čas, abychom se obrátili směrem k ženštější inteligenci, která je dostupná stejně tak mužům jako ženám. Ženská a mužská inteligence se musí dostat do rovnováhy. Ženy by řekly, převážně protože rodí a mají blíž k zemi, že vědí, co život znamená a jak je vzácný. Ženy v sobě nesou moudrost, které se nikdy nedopřává sluchu. A teď nastal čas, kdy ženy přicházejí, kdy pozvedají hlasy. Aniž by kohokoli ohrožovaly, říkají pouze: To, co děláme, je šílené. "
  • Dotaz na Scillu Elworthy: "Ale přece nemůžete Donalda Trumpa naučit, aby byl lepším člověkem, nebo ho na něj převychovat…"
    Odpověď: "Nemyslím si, že to není možné. Ovšem je to hodně strmá cesta. Když se na toho člověka podívám, vidím výchovu plnou násilí, kdy ho přiměli cítit se malý a nepatrný, a on teď musí neustále vyhrožovat jiným lidem, aby si sám mohl připadat dobře. Takové lidi ve vládě nepotřebujeme. Potřebujeme to zorganizovat tak, aby lidé, které zvolíme, byli příčetní, lidští a měli silný smysl pro to, co je dobré a co špatné."[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Scilla Elworthy na anglické Wikipedii.

  1. Scilla Elworthy Biography | Motivation Quotes | Inspirational Quotations. https://www.diarystore.com/inspire/ [online]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-08-11. 
  2. The Elders. https://www.scillaelworthy.com [online]. Dostupné online. 
  3. a b c Žena, která spočítala cenu světového míru: Je obscénní, kolik utrácíme za zbraně. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 9.8.2018. Dostupné online. 
  4. About Scilla - Dr Scilla Elworthy. scillaelworthy.com [online]. 2017-08-28 [cit. 2022-07-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Private Scilla.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]