Neurinom

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Schwannom)
Neurinom
Klasifikace
MKN-10D36.1
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Neurinom (vhodný název pro schwannom) je nezhoubný (benigní) nádor vycházející z Schwannových buněk obalujících jednotlivá nervová vlákna a tvořících myelinovou pochvu. Zvláštním druhem je vestibulární schwannom.

Neurinom akustiku[editovat | editovat zdroj]

Neurinom akustiku je méně vhodný název pro vestibulární schwannom. Jde o nezhoubný (benigní) nádor vycházející z Schwannomových buněk obalujících sluchový a rovnovážný nerv.

Histologie[editovat | editovat zdroj]

Histologicky je to schwannom, tedy o nádor vyrůstající ze Schwannových buněk, tedy buněk tvořících myelinovou pochvu axonů. Nádor vyrůstá z vestibulární (rovnovážné) části osmého hlavového nervu (n. VIII), proto je někdy možno při chirurgickém řešení zachovávat sluch.

Klinika[editovat | editovat zdroj]

Neurinomy akustiku se manifestují nejčastěji mezi 30. a 50. rokem života a vytvářejí charakteristický klinický obraz nádoru mostomozečkového úhlu:

Později se mohou objevit i mozečkové příznaky, pyramidové příznaky a známky nitrolební hypertenze. Někdy se však nemusí projevit téměř žádné z těchto příznaků a pacient může trpět například jen tinitem (pískáním v uších) nebo jednostranně zhoršeným sluchem či některou z dalších kombinací. Někdy může být vestibulární schwannom součástí manifestace Recklinghausenovy choroby, kdy může být přítomen i oboustranně.

Terapie[editovat | editovat zdroj]

Malý vestibulární schwannom lze sledovat opakovaným vyšetřením, zda se zvětšuje. 20–30 % schwannomů, zvláště u starších lidí, roste velmi pomalu, i když je možný i velmi rychlý růst. Na druhé straně je problematické, zvláště u mladších jedinců, čekat na růst VS, když léčebné výsledky jsou nejlepší u malých VS.

Rostoucí vestibulární schwannom je vhodné úplně chirurgicky odstranit (resekovat). Částečné odstranění není optimální, protože zbývající nádorová masa dále poroste.

Terapeutickým výkonem je zejména chirurgické řešení, u nádorů menších než 2,5 cm se lze pokusit i o radiochirurgický výkon Leksellovým gama nožem nebo lineárním nožem (LINAC). U větších je léčba neúspěšná i nebezpečná. Celosvětově jsou ozařovány i nerostoucí nádory a připočítávány k úspěchu léčby jako klamavá reklama. Pacienti na léčbu přistupují zejména proto, že je jim slibováno vyléčení bez otevírání hlavy. VS s nejistým chováním v hlavě však zůstává.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Wikipedie neručí za správnost lékařských informací v tomto článku. V případě potřeby vyhledejte lékaře!
Přečtěte si prosím pokyny pro využití článků o zdravotnictví.